Naar inhoud springen

Chinchillaratten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chinchillaratten
Chileense chinchillarat (Abrocoma bennettii)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Onderorde:Hystricomorpha
Infraorde:Hystricognathi
Parvorde:Caviomorpha
Superfamilie:Octodontoidea
Familie
Abrocomidae
Miller & Gidley, 1918
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chinchillaratten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Chinchillaratten (Abrocomidae) zijn een familie van knaagdieren uit de superfamilie Octodontoidea. De familie komt voor in de Andes van Zuid-Amerika (van het zuiden van Peru tot het noordwesten van Argentinië en Noord-Chili) en bevat twee levende geslachten, één uitgestorven geslacht, negen levende soorten en twee uitgestorven soorten.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Chinchillaratten zijn op ratten lijkende dieren met grote ronde oren, een zachte pels, grote ogen en een spitse snuit. De vacht, die op die van wolmuizen (Chinchillidae) lijkt, is zilvergrijs of bruinachtig van kleur, met een lichtere onderkant. Ze hebben korte benen met aan de voorvoeten vier en aan de achtervoeten vijf tenen, die nagelachtige klauwen dragen. Hun lichaam is langer dan hun dicht behaarde staart. De dieren bereiken een kop-romplengte van 15 tot 25 centimeter, een staartlengte van 6 tot 18 centimeter en een gewicht van 200 tot 300 gram.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Chinchillaratten leven in berggebieden tot 5000 meter hoogte. Ze leven in kleine groepen van rond zes dieren in holen. Ze zijn 's nachts actief en kunnen zeer goed klimmen; ze zoeken vaak in bomen en struiken naar voedsel. Ze eten voornamelijk zaden, vruchten en noten.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Chinchillaratten worden tot twee en een half jaar oud. Na een draagtijd van 120 dagen worden er een of twee jongen geboren.

Jacht[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat hun vacht op die van chinchilla's lijkt, worden chinchillaratten veel bejaagd. Toch is er geen commerciële handel ontstaan, omdat de pels minder waardevol is. Goedgelovige toeristen zijn wel afgezet met chinchillarattenvellen die als echte chinchilla's verkocht werden. Ook door verstoring van hun leefgebied zijn ze zeldzamer geworden. Toch zijn ze minder bedreigd dan andere knaagdieren, zodat alleen Abrocoma boliviensis door de IUCN als "kwetsbaar" beschouwd wordt.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Chinchillaratten behoren, zoals de meeste Caviomorpha, tot de superfamilie Octodontoidea, maar sommige indelingen plaatsen hen dichter bij de wolmuizen (Chinchillidae).

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De familie omvat de volgende soorten:

Het geslacht Cuscomys is pas in 1999 beschreven, en Abrocoma boliviensis in 1990. Tot 2002 werden A. budini, A. famatina, A. schistacea, A. uspallata en A. vaccarum meestal als ondersoorten of lokale vormen van A. cinerea gezien.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Braun, J.K. & Mares, M.A. 2002. Systematics of the Abrocoma cinerea species complex (Rodentia: Abrocomidae), with a description of a new species of Abrocoma. Journal of Mammalogy 83(1):1-19, February 2002.
  • Emmons, L.H. 1999. A new genus and species of abrocomid rodent from Peru (Rodentia: Abrocomidae). American Museum Novitates 3279:1-14, 8 december 1999.