Vuurland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vuurland (archipel)
Eiland van Vlag van Argentinië Argentinië en Vlag van Chili Chili
Locatie
Locatie
Land Vlag van Argentinië Argentinië en Vlag van Chili Chili
Locatie Grote Oceaan en Atlantische Oceaan
Coördinaten 54° 6′ ZB, 68° 36′ WL
Algemeen
Oppervlakte 73.753 km²
Inwoners ca. 137.000
Hoofdplaats Ushuaia
Detailkaart
Vuurland, het hoofdeiland is groen gekleurd
Vuurland, het hoofdeiland is groen gekleurd
Verdeling hoofdeiland
Provinciehuis in Ushuaia
Inboorlingen van Vuurland groeten de Beagle, het schip van Charles Darwin, in 1832

Vuurland (Tierra del Fuego in het Spaans) is een archipel (eilandengroep) aan het zuidelijkste uiteinde van Zuid-Amerika. De archipel bestaat uit het hoofdeiland van 48.100 km² en verschillende kleinere eilanden, in totaal 73.753 km². Het archipelgebied werd in 1881 verdeeld tussen Argentinië en Chili. Vuurland is ook de naam voor één van de 23 provincies van Argentinië.

De naam is bedacht door Ferdinand Magellaan (1480-1521). Hij was de eerste Europeaan die door de naar hem genoemde zeestraat voer en hij zag vuren op de eilanden branden. Dit waren de vuren van de oorspronkelijke bewoners van deze eilanden, de Yahgan.

Kaap Hoorn[bewerken]

De zuidelijke punt van de archipel vormt Kaap Hoorn, waar de Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire op 26 januari 1616 voor het eerst omheen voeren. Zij noemden deze kaap naar de stad Hoorn, de geboorteplaats van Schouten. In het Spaans is dat verbasterd tot Cabo de Hornos (kaap van de ovens), wellicht onder invloed van de naam Vuurland. Deze naam komt ook terug in de naam van het zuidelijkste eilandje van de archipel, Hornos-eiland.

Het land bestaat voor het grootste deel uit dor gras, waar alleen schapen zich mee kunnen voeden. Ook op de dichtbijgelegen Falklandeilanden zijn veel schapen. Verder is het landschap erg ruig met meren, rivieren, gletsjers en ijzige bergen. De rivieren zitten vooral vol met forel, zalm en hier en daar een bever. Op de rotsachtige kliffen zijn ook pinguïns en zeeleeuwen te zien.

Plaatsen[bewerken]

De hoofdplaats van het Argentijnse gedeelte is Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. De grootste stad is echter Río Grande met zo'n 80 000 inwoners, tevens de snelst groeiende stad van Argentinië. Río Grande is op dit moment economisch gezien de belangrijkste stad van Vuurland en door zijn vele fabrieken (waaronder Philips) zeer aantrekkelijk voor werkzoekenden. De belangrijkste stad op de Chileense kant van het eiland is Porvenir.

Enkele andere plaatsen op het hoofdeiland zijn:

Natuur[bewerken]

Parken:

Dieren:

Mamihlapinatapai[bewerken]

Het Guinness Book of Records vermeldt een woord uit de op de Vuurland gesproken taal Yahgan, Het zou een van de moeilijkste woorden zijn om te vertalen. Het gaat om het woord mamihlapinatapai. De betekenis is: de blik die wordt uitgewisseld door twee mensen die geen initiatief willen of durven nemen om iets aan te bieden, maar wel hopen dat de ander dat doet.


Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Vuurland.