Forel (vis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Forel
Beekforel
Beekforel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Salmoniformes (Zalmen)
Familie:Salmonidae (Zalmen)
Onderfamilie:Salmoninae (Echte zalmen)
Geslachten
Salmo, Salvelinus en Oncorhynchus
Afbeeldingen Forel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Er zijn vele soorten vis die forel genoemd worden. Enkele van de bekendste zijn:

  • Het geslacht Salmo (Euraziatische forellen)

Alle vissen die gewoonlijk forel genoemd worden behoren tot de familie Salmonidae, onderfamilie Salmoninae (echte zalmen).

Forel wordt gewoonlijk gevonden in koele, heldere stromen en meren, en is via natuurlijke weg verspreid over Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Verschillende soorten zijn in de 19e eeuw in Australië en Nieuw-Zeeland ingevoerd door visliefhebbers. Dit leidde tot de verdringing van een aantal inheemse vissoorten.

Viskweek en gastronomie[bewerken]

Forellen, en met name regenboogforellen worden tegenwoordig ook veel in Europa gekweekt. De forellen worden verkocht aan horecagelegenheden, maar het merendeel van de gekweekte forellen wordt verkocht aan zogenaamde forelvisvijvers. Forellen worden daar uitgezet om later door sportvissers weer gevangen te worden. In de Ardennen is forel vaak op het menu. De truite meunière, forel gewenteld in melk en bloem en dan gebakken in de pan en opgediend met citroen, peterselie (en amandelschilfers) en een aardappelbereiding naar keuze staat in heel België op het algemene menu als een heel gezond alternatief voor een vleesmenu.[1]