Ushuaia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Voor het muziekalbum, zie Ushuaia (K3-album)
Ushuaia
Plaats in Argentinië Vlag van Argentinië
Ushuaia
Ushuaia
Situering
Provincie Tierra del Fuego
Departement Ushuaia
Coördinaten 54° 48′ ZB, 68° 19′ WL
Algemeen
Inwoners (2010) 56.825
Hoogte 6 m
Bevolkingsgroei 55,8% (1991-2001)
Intendente Jorge Alberto Garramuño
Overig
Postcode(s) V9410
Opgericht door Augusto Laserre
Opgericht 12 oktober 1884
Website www.ushuaia.gov.ar
Informatie over de gemeente
Foto's
Ushuaia
Ushuaia
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld. Ze is gelegen aan de zuidelijke kust van de provincie 'Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden' van Argentinië, aan het Beaglekanaal. Ze is de hoofdstad van genaamde provincie en ze telt ongeveer 60.000 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

De benaming Ushuaia is afkomstig van de naam die de inheemse bewoners gaven aan de streek.

Het eerste deel van de twintigste eeuw werd de stad opgebouwd rond een gevangenis voor zware criminelen. De Argentijnen volgden het voorbeeld van andere landen, die gevangenissen op een eiland bouwden (in dit geval het eiland Vuurland), zodat vluchten zo goed als onmogelijk was. De eerste gevangenen arriveerden in 1896 en ze werden tewerkgesteld in de houtwinningsindustrie rond de stad. Zij zijn uiteindelijk de kolonisten die de stad hebben gebouwd. De gevangenis werd in 1947 gesloten.

Klimaat[bewerken]

Ushuaia kent een zeeklimaat, volgens de klimaatclassificatie van Köppen Cfc. Het kan ook als poolklimaat (ET) worden aangemerkt omdat de gemiddelde temperatuur iedere maand onder de 10°C ligt. Door de ligging aan zee zijn de winters echter minder streng en de omgeving van de stad is bedekt met bos. De koelste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 1,3°C en januari is de warmste met een gemiddelde van 9,6°C. Er valt ruim 500 millimeter per jaar aan neerslag en de verdeling over de maanden is gelijkmatig. Het aantal uren met zon is gemiddeld circa 1400 per jaar, en vaak wordt de zon geblokkeerd door wolken of mist. Hevige westenwinden afkomstig van de Grote Oceaan kunnen de stad teisteren.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De plaats is in trek bij toeristen. Ushuaia heeft een oud centrum met onder andere de Avenida San Martín als de belangrijkste winkelstraat. Naast het gemeentehuis (Municipalidad de Ushuaia) uit 1903 vinden we het Museo del Fin del Mundo, het Museo de Maquetas en het maritiem museum dat gevestigd is in de vroegere gevangenis.

Buiten de stad bezoeken ze het nationaal park Tierra del Fuego of maken tochten op het Beaglekanaal om de plaatselijke flora en fauna te ervaren.

Ten westen van de stad ligt een toeristen spoorlijn, El Tren del fin del Mundo ofwel De Trein aan het eind van de wereld. De spoorlijn werd gebouwd voor de gevangenis maar is na het sluiten hiervan in onbruik geraakt. Het is opgeknapt en reizigers kunnen het traject van zeven kilometer afleggen in wagons.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Vlakbij bevindt zich de internationale luchthaven Ushuaia. De oudere, dichter bij het centrum gelegen luchthaven wordt nog voor lokaal vliegverkeer gebruikt, naar onder meer Rio Grande, de tweede stad van Vuurland.

De haven bevindt zich vlak bij het centrum en bestaat uit een lange brede pier, waar de schepen naar Antarctica vertrekken. Die reizen blijven meestal beperkt tot het Antarctische schiereiland en vinden over het algemeen in de maanden december tot en met februari plaats, wanneer het op Antarctica zomer is. Een reis per schip, waarbij de beruchte Straat Drake moet worden overgestoken, duurt ongeveer 36 uur.

In Ushuaia onderhoudt een stadsbusdienst een verbinding tussen het centrum en de meeste andere wijken.

Stedenbanden[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Ten zuiden van Ushuaia ligt de plaats Puerto Williams. Afhankelijk van de definitie van stad kan bediscussieerd worden welke plaats de meest zuidelijke stad ter wereld is.
  • K3 heeft een liedje dat Ushuaia heet. Het lied verwijst echter naar een fictief land. Er is geen enkel verband met de Argentijnse stad.

Fotogalerij[bewerken]


Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Ushuaia.