Aeropuerto Internacional Malvinas Argentinas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aeropuerto Internacional Malvinas Argentinas
Internationale Luchthaven Ushuaia
Luchtfoto van de luchthaven van Ushuaia
Luchtfoto van de luchthaven van Ushuaia
IATA: USH ICAO: SAWH
Algemene informatie
Opgericht 27 november 1995
Type Publiek
Eigenaar Provincia de Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur
Plaats Ushuaia
Hoogte 28 m
Coördinaten 54° 51′ ZB, 68° 18′ WL
Website http://tierradelfuego.org.ar/aeropuerto/
Locatie in Argentinië
Aeropuerto Internacional Malvinas Argentinas
Aeropuerto Internacional Malvinas Argentinas
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
07/25 2800 x 45 m Beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Aeropuerto Internacional Malvinas Argentinas (IATA: USHICAO: SAWH) is een internationale luchthaven in Ushuaia, Argentinië.

De luchthaven, op een schiereiland 4 km ten zuiden van Ushuaia, is een van de meest zuidelijk gelegen luchthavens van de wereld, en de meest zuidelijk gelegen internationale luchthaven. De luchthaven is een knooppunt voor transport van en naar Antarctica, zowel met vliegtuigen als met cruiseschepen die de passagiers die per vliegtuig toekomen, vanuit de haven van de stad verder voeren.

De luchthaven werd geopend in 1995 en vervangt de oude luchthaven van de stad die nu nog voor sportvliegtuigen wordt gebruikt. De luchthaven heeft een terminal met een oppervlakte van 5.500 m² en drie jetways (vliegtuigslurven) en is ontworpen door de Uruguayaanse architect Carlos Ott. De infrastructuur en landingsbaan laten vliegtuigen tot en met de grootte van een Boeing 747 toe. Afhankelijk van het seizoen wordt de luchthaven veel aangedaan door chartervliegtuigen uit meerdere continenten. Op het einde van de 20e eeuw ontving de luchthaven tot twee maal toe een Air France Concorde-chartervlucht. In 2006 telde de luchthaven 513.534 passagiers. De vermelding van de Malvinas in de naam is van grote symbolische waarde voor Argentinië die dit als de Argentijnse luchthaven van de Falklandeilanden (Spaans: Islas Malvinas) beschouwt.