Cruiseschip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Majesty of the Seas
Een riviercruise schip op de Nijl
De Finnmarken, een Noors schip van Hurtigruten
Star Flyer in Ystad, Sweden 2013.
Le Boreal in Ystad Sweden 2015.

Een cruiseschip is een groot passagiersschip, speciaal bedoeld voor het vervoeren en vermaken van passagiers tijdens een cruise. Meestal staan zonnige bestemmingen voor een cruise op het programma, zoals naar de landen bij de Middellandse Zee en in het Caribisch gebied, maar ook koudere streken, zoals Noorwegen, Alaska of de Zuidpool zijn in de zomer populaire gebieden.

Behalve cruiseschepen op zee zijn er ook cruiseschepen op de grote rivieren, zoals op de Rijn , Donau en de Nijl. Voor sommige diensten worden met schepen gevaren, die zo groot zijn, dat ze zowel cruiseschip als veerboot kunnen worden genoemd, of anders: cruiseferry. Dit geldt voor de schepen, die de Noordzee, de Oostzee en de Middellandse Zee als veer overvaren.

Voor cruiseschepen worden vaak speciale aanlegplaatsen gebouwd, zoals de Passenger Terminal Amsterdam, de Cruise Terminal Rotterdam en Cruise Port Antwerp.

Bekende reders van passagiersschepen zijn de Holland-Amerika Lijn en de Royal Caribbean. Voor Royal Caribbean vaart onder andere de Oasis of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld. De cruiseschepen, die daarvoor het grootste waren, zijn de Queen Elizabeth 2, de Queen Mary 2 en de Queen Victoria.

Veiligheid[bewerken]

Tussen 1995 en 2011 zijn in totaal 166 mensen tijdens een cruise spoorloos verdwenen.[1][2] Volgens de FBI is de kans dat een vrouw het slachtoffer wordt van ongewenste intimiteiten twee zo groot op een cruiseschip als aan land.[3]

Ook is het gebeurd, dat cruiseschepen door Somalische piraten werden aangevallen.[4][5]

Passagiers[bewerken]

In onderstaande tabel staat het aantal passagiers, dat met een cruiseschip meevaart:[6]

jaar passagiers
1995 5,5 miljoen
2005 11 miljoen
2013 22 miljoen