Fincantieri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fincantieri-Cantieri Navali Italiani SpA
Fincantieri
Motto of slagzin Creating Luxury on sea
Oprichting 1959
Oprichter(s) Italiaanse staat
Eigenaar 71,6% van de aandelen zijn in handen van Fintecna SpA, een 100% staatsbedrijf
Sleutelfiguren Vincenzo Petrone (voorzitter)
Giuseppe Bonno (CEO)
Enrico Buschi (COO)
Hoofdkantoor Italiaanse Vlag Triëst, Italië
Werknemers 19.181 (jaareinde 2016)
Producten Cruiseschepen, Veerboten, Marineschepen
Sector Scheepsbouw
Omzet € 4429 miljoen (2016)
Winst € 60 miljoen (2016, exclusief buitengewone lasten)
Website finicantieri.it
Portaal  Portaalicoon   Economie
Het MS Eurodam van de Holland America Line, dat gebouwd is door Fincantieri
Het MS Costa Magica, een cruiseschip gebouwd door Fincantieri

Fincantieri - Cantieri Navali Italiani S.p.A., kortweg Fincantieri, is een scheepsbouwer uit Triëst, Italië. Het bedrijf telt 21 scheepswerven verdeeld over zeven landen.

Geschiedenis[bewerken]

Fincantieri werd opgericht in 1959 als Società Finanziaria Cantieri Navali – Fincantieri S.p.A. met de overheid als grootste aandeelhouder. In 1984 is het bedrijf zelfstandig van de overheid geworden.

Medio 2014 is Fincantieri naar de aandelenbeurs gegaan. De plaatsing was geen succes.[1] Bij de aanvang was het plan om maximaal 704 miljoen aandelen te plaatsen, waarvan 600 miljoen nieuwe aandelen om het vermogen van de werf te versterken en verder zou moedermaatschappij Fintecna 104 miljoen stuks verkopen.[1] Men wilde de aandelen verkopen tussen 0,78 en 1 euro per aandeel. Uiteindelijk zijn zo’n 350 miljoen nieuwe aandelen geplaatst tegen de lage koers van 0,78.[1] Fintecna heeft besloten geen aandelen te verkopen. Op deze koers is de beurswaarde van het bedrijf 1,3 miljard euro.[1]

Op 3 januari 2017 gaf een rechtbank in Seoul toestemming voor de overname van STX France door Fincantieri.[2] De curator zette STX France, het enige winstgevende onderdeel met als belangrijkste onderdeel de scheepswerf in Saint-Nazaire, op 19 oktober 2016 te koop nadat de Koreaanse moedermaatschappij failliet was gegaan.[2] Uiteindelijk moet de Franse staat, die een derde van de aandelen in STX France heeft, een definitief besluit nemen.[2]

Profiel[bewerken]

Fincantieri bouwt cruiseschepen, veerboten, offshorevaartuigen en marineschepen. Fincantieri is ook actief in de revisie- en onderhoudssector voor schepen. Tot 1999 was Fincantieri ook actief in de dieselmotoren voor de zeevaart via Grandi Motori Trieste, wat in dat jaar verkocht werd.

Fincantieri is een van 's werelds grootste bouwers van schepen, en de grootste in het Mediterraanse gebied. In totaal werken er bij Fincantieri zo'n 20.000 mensen. Fincantieri zorgt met toeleveranciers voor meer dan 80.000 banen.

In 2012 introduceerde Fincantieri het plan te diversificeren mede vanwege de teruglopende orders voor luxe schepen. De Italiaanse werf wil actiever worden op het gebied van gespecialiseerde schepen voor de energiesector. In januari 2013 kocht het, via de dochteronderneming Fincantieri Oil & Gas, een meerderheidsbelang van 50,75% in STX OSV. STX Europe was de verkoper van het aandelenpakket en ontving hiervoor 455 miljoen euro.[3] De naam van STX OSV veranderde korte tijd later in Vard. Vard is gespecialiseerd in de bouw van schepen voor de offshore zoals platformbevoorradingsschepen. Met deze overname komt het aantal werven op 21 en het aantal werknemers verdubbelt naar ongeveer 20.000.[3] De omzet van de nieuwe combinatie zal uitkomen op zo’n 4 miljard euro.[3]

In 2013 behaalde de onderneming een kwart van de omzet in Italië en de rest daarbuiten. De belangrijkste bedrijfsonderdelen zijn de scheepactiviteiten voor de offshore industrie, de marine en cruiseschepen. Alle drie vertegenwoordigen ongeveer 30% van de jaaromzet. De laatste 10% van de omzet wordt behaald met de verkoop van andere schepen, systemen en diensten.

Werven[bewerken]

Na de overname van STX OSV in 2013 telt de onderneming 21 werven verdeeld over zeven landen in drie continenten. Naast de acht werven in Italië beschikt Fincantieri over drie werven in de Verenigde Staten, vijf in Noorwegen, twee in Roemenië en ook in Brazilië en tot slot een werf in Vietnam.

De acht werven in Italië liggen in:

Schepen gebouwd door Fincantieri[bewerken]

Hieronder een selectie van schepen die op een van de werven van Fincantieri zijn gebouwd.

Externe link[bewerken]