Platformbevoorradingsschip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bevoorradingsschip bij platform K6P

Een platformbevoorradingsschip, meestal aangeduid als 'Supplyboat' of 'Supplier' is een varende duizendpoot (meestal max. 120 meter, herkenbaar aan sleepbootuiterlijk met vaak grote hekken op het achterdek), werkzaam in de offshore. De afkorting hiervoor is PSV, van het Engelse Platform Supply Vessel.

Suppliers zijn een kruising tussen een sleepboot en een 'platte dekschuit'. Ze worden gebruik om allerhande zaken aan en af te voeren van booreilanden en productieplatforms. Daarbij moet men denken aan de aanvoer van drinkwater, voedsel, onderdelen voor het boorplatform, smeerolie, bouwmaterialen, de post enzovoorts. Op de terugweg nemen ze het afvalwater en het huisvuil mee, ook afgewerkte olie en chemicaliën worden weer mee terug genomen en aan land vernietigd. Een enkele keer worden ze ook gebruikt om personeel van en naar het platform te vervoeren, de laatste etappe gebeurt dan in een speciale mand aan de hijskraan van het platform. Dit is vrij riskant en ook oncomfortabel en langzaam, zodat de helikopter voor vervoer van mensen sterke voorkeur heeft.

De schepen kunnen ook ingezet worden voor het verslepen van een booreiland. Het zijn dus echte alleskunners. De meeste 'Suppliers' zijn ook uitgerust als reddingsvaartuig (Search And Rescue Vessel, SAR Vessel), om in geval van nood bij een boorplatform snel en adequaat te kunnen reageren.

In de offshore zijn nog andere schepen werkzaam die niet primair als bevoorradingsschip dienen maar wel een aantal ondersteunende taken gemeenschappelijk hebben. Zo zo zijn er schepen die primair bedoeld zijn voor het uitbrengen van ankers en slepen, een ankerbehandelingssleepboot, of Anchor Handling Tug (AHT), maar deze zijn ook in staat om als bevoorradingsschip te dienen.

Een combinatie van PSV en AHT is het AHTS, Anchor Handling Tug Supply vessel, een ankerbehandelend sleep- en bevoorradingsschip.