Costa Crociere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Costa Crociere
Costa Crociere
Motto of slagzin Cruising Italian Style
Oprichting Vlag van Italië Genua, 1854
Oprichter(s) Giacomo Costa
Sleutelfiguren Pier Luigi Foschi (Directeur)
Hoofdkantoor Vlag van Italië Genua, Italië
Werknemers 16.000 (2010)
Producten Cruise Reizen
Website Costa Crociere
Portaal:  Economie

Costa Crociere S.p.A. (Nederlands: Costa Cruises) is een Italiaanse rederij die cruises verzorgt. Costa is onderdeel van de Carnival Corporation & plc.

Geschiedenis[bewerken]

De rederij werd in 1854 in Genova Italië opgericht en hield zich de eerste 100 jaar vooral bezig met het transport van goederen tussen Genova en Sardinië en later ook over andere delen van de Middellandse Zee. Vanaf 1930 ontstond het gebruik om hun schepen te vernoemen naar familienamen zoals de Costa Federico (1931) en enkele jaren later de Costa Enrico en de Costa Eugenio (1934). Na de Tweede Wereldoorlog bleef er één schip over, de Costa Langano (1928).

Na de oorlog ontstond in Europa een sterke vraag naar passagiersschepen, dit vanwege de grote uittocht van Europeanen naar met name de Verenigde Staten en Zuid Amerika. Om aan deze vraag te voldoen maakte op 31 maart 1948 de Anna C als eerste passagiersschip van deze rederij de overtocht van Genova naar Buenos Aires, waarmee de periode van personenvervoer begon. In 1959 kwam de rederij als eerste met een schip dat specifiek gebouwd was voor cruises, de Franca C.

In 2018 telde de rederij 15 schepen die alle onder de Italiaanse vlag varen, doen zij de Caraïben, Middellandse Zee, Rode Zee, Noord-Europa, Zuid-Amerika, Indische Oceaan, Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten aan. Verder biedt deze rederij elk jaar een worldcruise aan. De rederij laat in Finland twee nieuwe cruiseschepen bouwen waarvan de eerste (Costa Smeralda) in oktober 2019 zal worden opgeleverd. Beide schepen zullen als eerste cruiseschepen in de geschiedenis worden voortgedreven op vloeibaar aardgas. De schepen zullen plaats bieden aan 6600 passagiers en het ontwerp is in handen van Adam D. Tihany.

Nederland[bewerken]

In het zomerseizoen voert Costa verschillende cruises uit in Noord-Europa. Hierbij is onder andere Amsterdam met zijn Passenger Terminal Amsterdam de thuisbasis. Vanuit Amsterdam worden cruises verzorgd naar Scandinavië en de Baltische staten.

Nederland is een seizoensbestemming; het wordt alleen in de zomer (mei tot en met september) aangedaan. Daarnaast worden de afvaarten op de Middellandse Zee en Azië het hele jaar door voorzien. De Caraïben, Zuid-Amerika, Indische Oceaan, Rode Zee en Dubaï zijn bestemmingen die net zoals Noord-Europa seizoensafhankelijk zijn, maar in dit geval winterbestemmingen.

Passagiers[bewerken]

Costa Crociere is een Europese rederij en dus zijn de passagiers overwegend Europees, waaronder veel Italianen, Fransen, Spanjaarden en Duitsers. Het aantal Nederlandstalige passagiers is nog vrij beperkt maar er is sinds 2008 een duidelijke groei, zowel in Nederland als in Vlaanderen, wat betreft het aantal passagiers.

Vloot[bewerken]

Costa Cruises ontwikkelde een zijtak in haar vloot, namelijk Neo Collection. Hiervoor zijn de kleinere schepen voor uitgekozen.

Costa Cruises heeft twee bestellingen lopen voor nieuwe door LNG gas aangedreven schepen. De schepen zullen in 2019 en 2021 klaar zijn en komen qua ontwerp overeen met de Aida Prima van dochteronderneming Aida Cruises. Ook de markt in Asia nam enorm toe en daarom besloot Costa Cruises een aantal schepen in Aziatische wateren te laten varen. Momenteel varen Costa Fortuna, Costa Victoria, Costa Serena en de Costa Atlantica in Aziatische wateren. Dit onder de Costa Asia aftakking van de rederij.

Huidige schepen[bewerken]

Voormalige schepen[bewerken]