International Air Transport Association

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
International Air Transport Association
Iata official logo.png
Geschiedenis
Opgericht 19 april 1945 in Havana, Cuba
Structuur
Voorzitter Alexandre de Juniac
Plaats Montreal, Canada
Aantal leden ca. 260 maatschappijen (2016)
Media
Website http://www.iata.org/

De International Air Transport Association (IATA), gevestigd in Montreal, werd opgericht in 1945 als handelsorganisatie met als doel om te functioneren als een samenwerkingsorgaan tussen alle aangesloten luchtvaartmaatschappijen. De samenwerking moet zorgen voor veilige, betrouwbare luchtvaartdiensten en economische voordelen.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

IATA is uitgegroeid tot een internationale handelsorganisatie die als aanspreekpunt en vertegenwoordiger dient voor (bijna) de volledige luchtvaartindustrie. Er zijn speculaties dat de organisatie gebruikt wordt als kartel (veel goedkope vervoerders zijn geen lid van IATA). De mededingingsautoriteiten van de Europese Unie doen hier onderzoek naar.[bron?]

  • Luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van IATA hebben de uitzonderlijke toelating om via IATA onderlinge prijsafspraken te maken. (EEG nr. 1617/93 van 25 juni 1993, artikel 85, lid 3).
  • In 2005 stelde de Europees Commissaris Neelie Kroes voor het onderling vaststellen van prijzen van vliegtickets via IATA af te schaffen.

Voor het maken van betere vluchtprijsberekeningen heeft IATA de wereldmarkt verdeeld in drie regio's:

Verder bepaalt IATA in alle landen (met uitzondering van de VS, daar wordt dit door de Airlines Reporting Corporation (ARC) gedaan) wie airlinetickets mag uitgeven voor de deelnemende luchtvaartmaatschappijen. IATA heeft hiervoor wereldwijd haar eigen opleidingen en examens.

IATA is lid van SITA en werkt samen met de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie.

Getallen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 vertegenwoordigde het ongeveer 290 luchtvaartmaatschappijen uit 120 landen. Er waren in 2014 38 miljoen vluchten met in totaal 3,3 miljard passagiers. Er werden 73 ongelukken gerapporteerd waarvan 12 ernstige met in totaal 641 doden. Het jaargemiddelde van de vijf voorafgaande jaren (2009-2013) lag op 19 dodelijke ongevallen met 517 doden. 2017 was een exceptioneel jaar zonder dodelijke ongelukken.

Hier moet opgemerkt worden dat vlucht MH17, die boven Oekraïne werd neergeschoten, niet wordt meegeteld in de statistieken. Door de omstandigheden voldoet het niet aan de voorwaarden om als ongeval geklasseerd te worden. Er vielen 298 doden. Hetzelfde gebeurde in het verleden met onder andere de 4 vliegtuigen die betrokken waren bij de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten.[1]

IATA-initiatieven[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]