Beermarter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beermarter
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Beermarter in Zoo Parc Overloon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Viverridae (Civetkatachtigen)
Geslacht:Arctictis
Temminck, 1824
Soort
Arctictis binturong
(Raffles, 1821)
Beermarter
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Beermarter op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De beermarter of bintoerong (Arctictis binturong) is een Aziatische civetkatachtige[2] uit de onderfamilie der palmrollers (Paradoxurinae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De beermarter heeft een lange, ruige, zwarte vacht. De haarpunten zijn soms wit of geel, waardoor de dieren een gelige of grijzige waas kunnen hebben. Op de oren zitten lange, zwarte pluimpjes. De staart is lang en stevig gespierd, het puntje is zeer beweeglijk en kan dienen als grijpstaart. Beermarters worden 61 tot 96 centimeter lang en 7,6 tot 14 kilogram zwaar. Vrouwtjes worden groter dan mannetjes. De staart is tot 56 tot 89 centimeter lang.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De beermarter brengt het grootste gedeelte van zijn leven door in bomen. Het is de enige civetkatachtige en een van de weinige roofdieren met een grijpstaart. Deze dient als steun als de beermarter met zijn voorpoten een tak met vruchten naar zich toetrekt. Beermarters zijn omnivoren: ze eten behalve vruchten (voornamelijk bessen) ook scheuten, bladeren, kadavers, insecten, eieren en knaagdieren. Er zijn gevallen bekend van beermarters die in het water zwommen om vissen te vangen. Vogels worden met veren en al gegeten.

Beermarters zijn voornamelijk 's nachts actief; overdag rusten ze opgerold op een boomtak of in een boomholte. Ze leven solitair en houden er een territorium op na.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Een vrouwtje kan jaarlijks twee worpen krijgen. Eén tot drie jongen worden geboren na een draagtijd van ongeveer 92 dagen. Ze zijn na een jaar volgroeid.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Beermarters komen voor in de regenwouden van India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Thailand, Indochina, Maleisië, Sumatra, Java, Borneo en Palawan (Filipijnen), waar ze een voorkeur voor bergbossen hebben. In deze landen wordt de beermarter soms als huisdier gehouden. Beermarters zijn eenvoudig te temmen en niet agressief.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Beermarter op Wikimedia Commons.
Wikispecies heeft een pagina over Arctictis binturong.