Loewak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loewak
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Paradoxurus hermaphroditus philippensis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Viverridae (Civetkatachtigen)
Geslacht:Paradoxurus
Soort
Paradoxurus hermaphroditus
(Pallas, 1777)
Afbeeldingen Loewak op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Loewak op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren
Loewak

De loewak (ook wel: palmroller of koffierat) (Paradoxurus hermaphroditus) is een soort uit de familie van de civetkatachtigen (Viverridae) die van oorsprong voorkomt in Pakistan, India, Zuid-China en Zuidoost-Azië.

Algemeen[bewerken]

Het uiterlijk van de loewak heeft veel weg van een civetkat. Een groot verschil is het gebit dat meer geschikt is voor het fruit dat ze bij voorkeur eten. Loewaks zijn solitair levende nachtdieren, die vooral in de boomtoppen verblijven. De loewak heeft een lang en slank lichaam met korte poten. Ze wegen zo'n 2 tot 4 kg en zijn tussen de 45 en 60 cm lang. Hun staart is nog eens zo'n 45 tot 55 cm lang. De vacht is grof grijsachtig met zwarte plekken erdoorheen. De vacht op de snuit, hals en poten is ook zwart van kleur.

De loewak kan zo'n 22 jaar oud worden.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Loewaks leven in tropische regenwouden en bossen, vaak grenzend aan landbouwgebieden.

Voedsel[bewerken]

De loewak is een omnivoor, maar eet voornamelijk fruit (vijgen). Daarnaast eten ze wel kleine knaagdieren, reptielen, eieren, insecten en koffiebessen. Ook is het dier verzot op palmboomsap, waardoor het de bijnaam toddy cat kreeg.

Voortplanting[bewerken]

De loewak wordt seksueel actief op een leeftijd van 11 tot 12 maanden. Paren kan het hele jaar plaatsvinden. Het vrouwtje werpt 2 tot 5 jongen in een keer in een holle boom, of in spleten van rotsen.

Kopi loewak of civetkoffie[bewerken]

Kopi loewak of civetkoffie wordt gemaakt van koffiebonen die door de loewak na het eten van koffiebessen zijn uitgepoept en is een tijd de duurste koffiesoort geweest.[2] De Engelse schrijver, komiek en acteur Stephen Fry schonk in 2005 bij wijze van huwelijksgeschenk een zakje met deze bonen aan prins Charles en Camilla Parker.