Camilla Parker Bowles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Camilla Parker Bowles
1947 - heden
Camilla Parker Bowles
Hertogin van Cornwall
Periode 2005–heden
Voorganger Diana Spencer
Hertogin van Rothesay
Periode 2005–heden
Voorganger Diana Spencer
Vader Bruce Shand
Moeder Rosalind Cubitt
Partner Prins Charles
Coat of Arms of Camilla, Duchess of Cornwall.svg
Wapen van Camilla als hertogin van Cornwall en Rothesay.

Camilla, hertogin van Cornwall (geboren: Camilla Rosemary Shand, Londen, 17 juli 1947) is de echtgenote van prins Charles.

Haar achternaam Parker Bowles kreeg zij door haar huwelijk met legerofficier Andrew Parker Bowles in 1973.

Ze werd geboren in Londen en is een achterkleinkind van Alice Keppel, de maîtresse van Eduard VII. Ze stamt ook af van koning Karel II en diens minnares, Louise de Kérouaille. In 1972 leerde ze prins Charles kennen. Omdat die haar niet ten huwelijk vroeg, trouwde ze met Parker Bowles. Het paar kreeg twee kinderen, Thomas (1974) (van wie prins Charles peetoom is) en Laura (1978).

Prins Charles trouwde met Diana Spencer. Toch bleef hij zijn vroegere geliefde ontmoeten. In het begin van de jaren negentig lekten telefoongesprekken tussen de twee uit (Camillagate).

Nadat prins Charles in 1994 publiekelijk erkende dat hij overspel had gepleegd, scheidde Andrew Parker Bowles in 1995 van zijn vrouw. Hij hertrouwde korte tijd later met zijn minnares met wie hij al langere tijd een geheime verhouding had. Na de dood van Diana werden Charles en Camilla, die elkaar "Fred" en "Gladys" noemen, steeds vaker samen gezien. Zowel koningin Elizabeth II als de Anglicaanse Kerk verzetten zich echter lange tijd tegen een eventueel huwelijk.

In de Engelse roddelpers kreeg Camilla de schuld van het mislukken van het "sprookjeshuwelijk". Toen Diana in 1997 verongelukte, bleef Parker Bowles noodgedwongen maandenlang uit de openbaarheid.[1]

In 2000 had Camilla voor het eerst een korte ontmoeting met koningin Elizabeth. Ze trok in bij Charles in Clarence House, maar bij officiële gelegenheden zat ze nooit naast hem. Op 10 februari 2005 maakte het bureau van prins Charles bekend dat het paar op 8 april van dat jaar in het huwelijk zou gaan treden. Na de dood van paus Johannes Paulus II werd echter besloten het huwelijk een dag te verplaatsen, naar 9 april 2005. Deze beslissing viel nog vóórdat door het Vaticaan bekend werd gemaakt dat op 8 april de bijzetting van de paus in de pontificale grafkelder zou plaatsvinden.

Titulatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds haar huwelijk met Charles wordt Camilla officieel aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Cornwall (Her Royal Highness The Duchess of Cornwall). Ze noemt zich dus niet prinses van Wales, hoewel ze daar formeel recht op heeft (Charles draagt zowel de titel prins van Wales als hertog van Cornwall). In Schotland kan ze hertogin van Rothesay worden genoemd, een Schotse titel die haar echtgenoot eveneens voert. Zolang het Parlement van het Verenigd Koninkrijk de wet niet wijzigt, zal Camilla bij een troonsbestijging van haar echtgenoot wettelijk koningin zijn. Bij het huwelijk in 2005 werd echter gesteld dat het de intentie is dat ze zal worden aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses-Gemalin (Her Royal Highness The Princess Consort), een intentie die overigens in 2018 van de website van Clarence House is verwijderd. In 2020 bevestigde Clarence House echter dat de intentie van de hertogin niet gewijzigd is. Echter, in 2022 gaf koningin Elizabeth II in een brief ter ere van haar 70-jarig regeringsjubileum aan dat het haar wens is dat Camilla bij de troonsbestijging van haar echtgenoot de titel van Koningin-Gemalin (Queen Consort) krijgt.[2]

Haar echtgenoot Charles erfde na de dood van zijn vader op 9 april 2021 de titel Hertog van Edinburgh. Camilla mag bijgevolg vanaf dat moment ook de titel Hertogin van Edinburgh voeren. Deze titel wordt echter niet gevoerd, omdat het de intentie is dat Charles deze eenmaal als koning zal doorgeven op zijn broer Edward, aan wie de titel beloofd is.

Erefuncties[bewerken | brontekst bewerken]

De hertogin van Cornwall is opgenomen in enkele ridderorden. Ook vervult zij verschillende erefuncties en is beschermvrouwe van verschillende culturele en charitatieve instellingen, waaronder één Nederlandse literaire vereniging.[3]

Een selectie:

Zie de categorie Camilla, Duchess of Cornwall van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.