Clarence House

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clarence House

Clarence House is een van de officiële Londense residenties van het Britse hof, gelegen aan The Mall. Het is eigendom van de Britse staat en is de officiële residentie van Charles III van het Verenigd Koninkrijk en zijn gemalin Camilla Parker Bowles. Het is gelegen naast St. James's Palace.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw werd in 1827 onder leiding van de Britse architect John Nash gebouwd voor de toenmalige hertog van Clarence, de latere koning William IV. In de tweede helft van de Tweede Wereldoorlog diende het als hoofdkantoor van onder meer het Rode Kruis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het Clarence House geleden onder de vijandelijke bombardementen.

Residentie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog werd het grondig gerenoveerd en werd het bewoond door prinses Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip. In 1950 werd Anne Mountbatten-Windsor (de Princess Royal) hier geboren. Toen koning George VI in 1952 overleed, trok Elizabeth Bowes-Lyon (de Queen Mother) samen met haar jongste dochter in Clarence House.[1] Sinds ze weduwe werd, was dit haar officiële residentie. Na haar overlijden in 2002 werden stukken uit haar kunstverzameling ondergebracht in de koninklijke verzameling en werden er werken uitgevoerd voor de toenmalige kroonprins Charles (nu koning Charles III). Hij betrok het vier verdiepingen tellende gebouw in 2003. Het was tot 8 september 2022 de officiële residentie van prins Charles en zijn gemalin Camilla.

Bezoek[bewerken | brontekst bewerken]

Na het overlijden van de Queen Mother besloot het Britse hof om haar twee residenties (Clarence House en Mey Castle) openbaar te maken. Sinds 2003 is het ook mogelijk het Clarence House te bezoeken tijdens de zomer, als er geen leden van de koninklijke familie aanwezig zijn.