Kensington Palace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kensington Palace
Kensington Palace Gardens

Kensington Palace is een koninklijke residentie in de Kensington Gardens, Kensington and Chelsea te Londen, Engeland. Vanaf de 17e eeuw was het een residentie van de Britse koninklijke familie. Sinds 2013 is het de officiële verblijfplaats van William, hertog van Cambridge en Catherine, hertogin van Cambridge en hun kinderen, de hertog en hertogin van Gloucester, de hertog en hertogin van Kent en prins en prinses Michael van Kent.

Tot 1997 was het de officiële residentie van Diana Spencer, prinses van Wales, tot 2002 van prinses Margaret en tot 2004 van prinses Alice.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het vroeg-17e-eeuwse gebouw werd in de plaats Kensington als Nottingham House voor de graaf van Nottingham gebouwd. Het werd door Willem III in 1689 gekocht, omdat de koning een residentie bij Londen wilde zonder de vuile lucht omdat hij astmatisch was. Kensington was toen een plaats buiten Londen, maar toegankelijker dan Hampton Court. Een privéweg werd aangelegd van het paleis naar Hyde Park Corner, breed genoeg om verschillende koetsen naast elkaar te laten rijden, waarvan een deel als Rotten Row is overgebleven. Het paleis werd verbeterd en uitgebreid door Christopher Wren. Als privégebouw werd het aangeduid als Kensington House, in plaats van 'Paleis'.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

De Cupola Room, ontworpen door William Kent in 1722: de monumentale muzikale klok, die ooit deuntjes van Handel, Corelli en Geminiani speelde, bevindt zich nog steeds in de kamer
The King's Gallery at Kensington Palace uit The History of the Royal Residences door W.H. Pyne (1819)
Zie de categorie Kensington Palace van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.