Monarchie van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De huidige monarch, Elizabeth II

De monarchie van het Verenigd Koninkrijk (in het spraakgebruik meestal: Britse monarchie) is de monarchie van het Verenigd Koninkrijk en haar overzeese gebiedsdelen. De huidige monarch, Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, zit op de troon sinds 6 februari 1952.

De Britse monarchie is begonnen rond het jaar 1000 door de Schotse koningen en de koningen van Angel, Denemarken (hier komt ook het woord Anglo-Saksisch vandaan). De laatste Angelsaksische koning, Harold II van Engeland werd verslagen in 1066.

Sinds 1707 (Koninkrijk van Groot-Brittannië) hebben de aparte landen van het Verenigd Koninkrijk geen eigen koning meer, maar is er één koning die over heel Groot-Brittannië heerst.

Grondwettelijke rol[bewerken]

Hoewel het Verenigd Koninkrijk geen grondwet heeft, is de rol van het staatshoofd in de wet bepaald. Zo is de Koningin (zij wordt ook wel: De Soeverein, De Kroon of Hare Majesteit genoemd) ceremonieel staatshoofd. Een zuiveringseed wordt afgelegd tegenover de Koningin en de Koningin verschijnt op postzegels, munten en bankbiljetten. God Save The Queen wordt gebruikt als volkslied.

Naast Koningin is ze ook het hoofd van de Church of England, maar het werkelijke gezag over de kerk wordt uitgevoerd door de aartsbisschop van Canterbury.

Titels en naam van de monarch[bewerken]

Het Wapen van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. In Schotland wordt een ander wapen gehanteerd.

De volledige titel van Elizabeth II is, in het Engels: Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of Her Other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.

De Soeverein staat bekend als "Zijne Majesteit" (His Majesty, als de Soeverein mannelijk is) en "Hare Majesteit" (Her Majesty, als de Soeverein vrouwelijk is). In internationale verdragen en op paspoorten verschijnt de term "Britannic Majesty", om de Britse vorst te kunnen onderscheiden van buitenlandse heersers.

Bij de kroning van de koning kan een andere naam worden aangenomen. Deze naam hoeft niet per se de voornaam of een andere naam van de monarch zelf te zijn. Het valt te vergelijken met het kiezen van een pontificale naam door pausen.

De handtekening van de huidige koningin is: Elizabeth R. De R staat hier voor Regina (Latijn voor koningin). Koningin Victoria was naast Koningin van het Verenigd Koninkrijk ook Keizerin van India. Zij tekende haar documenten dan ook met "Victoria RI". De I staat hier voor: Imperatrix (keizerin).

Normaliter spreekt men de Koningin eenmaal aan met "Hare Majesteit". Daarna gebruikt men "Ma'am", wat in het Nederlands "mevrouw" betekent.

Meerdere landen[bewerken]

Omdat de Britse monarch aan het hoofd staat van het Gemenebest van Naties, is deze, naast staatshoofd van Groot-Brittannië, ook staatshoofd van veel van die landen (de Commonwealth realms): Antigua en Barbuda, Australië, Bahama's, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Solomonseilanden en Tuvalu,

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]