Harry van Sussex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henry Charles Albert David
1984 - heden
Harry van Sussex
Prins van het Verenigd Koninkrijk
Periode 1984-heden
Hertog van Sussex
Periode 2018-heden
Voorganger August Frederik (in de 1e creatie)
Geboren 15 september 1984
Londen, Verenigd Koninkrijk
Vader Charles III van het Verenigd Koninkrijk
Moeder Diana Spencer
Dynastie Huis Windsor
Broers/zussen William, prins van Wales
Partner Meghan Markle
Kinderen Archie, Lilibet
Coat of Arms of Harry, Duke of Sussex.svg
Het wapen van de Hertog van Sussex

Harry, hertog van Sussex, geboren als Henry Charles Albert David (Paddington, Londen, 15 september 1984), is de jongste zoon uit het huwelijk van de Britse koning Charles III en prinses Diana. Hij is een kleinzoon van koningin Elizabeth II en prins Philip. Harry heeft een oudere broer, William. Harry is getrouwd met Meghan Markle.

Vroege jeugd en dood Diana[bewerken | brontekst bewerken]

Bij zijn geboorte bepaalde zijn moeder dat haar zoon "Harry" genoemd zou worden en niet "Henry". Hij werd door zijn moeder, toen hij klein was, ook Ginger (gember)[1] genoemd.

Hij is gedoopt op 21 december 1984 in de St. George's Chapel (Windsor Castle) door de aartsbisschop van Canterbury, Robert Runcie. Zijn peetouders zijn Andrew van York (zijn oom), Sarah Chatto, lady Vestey, William Bartholomew, Bryan Organ en Gerald Ward.

Zijn moeder, prinses Diana, overleed op 31 augustus 1997, ten gevolge van een auto-ongeluk in Parijs, Frankrijk. Het ongeluk gebeurde een paar dagen nadat ze op vakantie was geweest in Zuid-Frankrijk met William en Harry, zij waren op dat moment bij de koningin in Balmoral Castle.

Op de dag van prinses Diana's begrafenis liepen prins Harry, zijn vader (prins Charles), zijn broer (prins William), zijn opa (prins Phillip) en zijn oom (Charles Edward Maurice Spencer) mee van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Evenals verschillende andere leden van de Britse koninklijke familie volgde hij zijn schoolopleiding op het prestigieuze Eton. Daar ook ontwikkelde hij een grote liefde voor sport, met name voor polo en rugby. Na Eton reisde hij een jaar door de wereld en werkte hij een tijd op een Australische boerderij. In 2005 vervolgde hij zijn opleiding aan de militaire academie van Sandhurst.

Harry en zijn regiment waren sinds december 2007 actief in de oorlog tegen de taliban in de Afghaanse provincie Helmand, waar overigens de meeste Britse soldaten zijn gelegerd. Dit is op 28 februari 2008 bekendgemaakt. Ook meldde het Britse Hof dat Harry beschermheer werd van Dolen Cymru, MapAction en WellChild.

Reputatie[bewerken | brontekst bewerken]

De prins staat, anders dan zijn broer William, bekend om allerlei spraakmakende affaires. Zo gaf hij in 2002 toe hasj te hebben gerookt. Zijn vader verplichtte hem vervolgens om een afkickkliniek te bezoeken. In oktober 2004 raakte Harry in opspraak omdat hij in een Londense nachtclub een persfotograaf in elkaar had geslagen. Hij bood publiekelijk zijn verontschuldigingen aan.

Op 12 januari 2005 volgde een nieuw incident. Tijdens een gekostumeerd feest verscheen de prins verkleed als nazi. Het boulevardblad The Sun publiceerde een foto van Harry, in het kostuum van het Afrikakorps van de Duitse generaal Erwin Rommel, inclusief de rode band met hakenkruis. Opnieuw bood hij zijn excuses aan, dit keer voor zijn "poor choice of costume". Niettemin was de verontwaardiging alom groot.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Harry trouwde op 19 mei 2018 met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Het echtpaar heeft twee kinderen:

Rol in het Britse koninklijk huis[bewerken | brontekst bewerken]

Harry en Meghan wonen met hun twee kinderen grotendeels in Noord-Amerika, en hebben als seniorleden van het Britse koninklijk huis een stap teruggedaan.[2] In het voorjaar van 2020 heeft hij zijn aanspreektitel Zijne Koninklijke Hoogheid (HRH) opgegeven. De titel Hertog van Sussex heeft hij behouden.[3]

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

  • 15 september 1984 - 19 mei 2018: Z.K.H. prins Henry van Wales
  • 19 mei 2018 - heden: Z.K.H. de hertog van Sussex, graaf van Dumbarton, baron Kilkeel

N.B.: Op 8 januari 2020 maakten Prins Harry en zijn echtgenote Meghan bekend hun predikaat Koninklijke Hoogheid niet langer meer te gebruiken. De reden hiervoor is dat ze een stap terug wilden doen als leden van het Britse koninklijk huis.

Kwartierstaat[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Andreas van Griekenland
 
 
 
 
 
 
 
4. Philip Mountbatten, 1ste hertog van Edinburgh
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Alice van Battenberg
 
 
 
 
 
 
 
2. Charles III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. George VI van het Verenigd Koninkrijk
 
 
 
 
 
 
 
5. Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Elizabeth Bowes-Lyon
 
 
 
 
 
 
 
1. Harry, hertog van Sussex
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Albert Spencer, 7de graaf Spencer
 
 
 
 
 
 
 
6. John Spencer, 8ste graaf Spencer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Cynthia Hamilton
 
 
 
 
 
 
 
3. Diana Spencer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Edmund Roche, 4de baron Fermoy
 
 
 
 
 
 
 
7. Frances Roche
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Ruth Gill
 
 
 
 
 
 

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2023 bracht Prins Harry een autobiografie uit onder de naam Spare, in Nederland verscheen het boek onder de naam Reserve. In het boek vertelde hij open over zijn leven en deed hij diverse onthullingen over zijn familiegeschiedenis. Aan het einde van de eerste verkoopdag maakte uitgeverij Penguin Random House bekend dat op de eerste dag al ruim 1,4 miljoen exemplaren waren verkocht in alleen Amerika, Groot-Brittannië en Canada bij elkaar.[4]

Bestseller 60[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken met noteringen in de Nederlandse Bestseller 60 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Reserve 2023 18-01-2023 1(2wk) 2*
Zie de categorie Prince Harry, Duke of Sussex van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Louis van Wales
Lijn van de Britse troonopvolging
5
Opvolger:
Archie Mountbatten-Windsor