Balmoral Castle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Balmoral

Balmoral Castle is een kasteel bij Aberdeen in de Schotse Hooglanden, gelegen aan de rivier de Dee. Het kasteel is vooral bekend als zomerresidentie van de Britse koninklijke familie.

Geschiedenis[bewerken]

Het landgoed was van koning Robert II (1371–1390), die er jaagde. In 1390 bouwde Sir William Drummond er een huis. Zijn erfgenamen verkochten het landgoed in de 15de eeuw aan Alexander Gordon, de 3de graaf van Huntly. In 1662 verkocht de familie het landgoed aan de Farquharsons of Invery, die het in 1798 doorverkochten aan de 2de graaf van Fife.

Prins Albert en zijn echtgenote koningin Victoria huurden in 1848 het landgoed en kochten het in 1852. Tot 1856 werd er grondig verbouwd en aangebouwd. Het is nog steeds familiebezit.

Het totale landgoed is meer dan 260 km² groot en heeft 50 werknemers in dienst. Een deel van het kasteel en de tuinen is opengesteld voor het publiek van eind maart tot eind juli. De koninklijke familie verblijft er in augustus.

Externe link[bewerken]