Balmoral Castle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Balmoral Castle
Balmoral
Locatie , Schotland
Coördinaten 57° 2′ NB, 3° 14′ WL
Kaart
Balmoral Castle (Schotland)
Balmoral Castle

Balmoral Castle is een kasteel in Aberdeenshire in de Schotse Hooglanden, gelegen aan de rivier de Dee. Het kasteel is vooral bekend als zomerresidentie van de Britse koninklijke familie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het landgoed was van koning Robert II (1316-1390), die er joeg. In 1390 bouwde Sir William Drummond er een huis. Zijn erfgenamen verkochten het landgoed in de 15e eeuw aan Alexander Gordon, de 3de graaf van Huntly. In 1662 verkocht de familie het landgoed aan de Farquharsons of Invery, die het in 1798 doorverkochten aan de 2de graaf van Fife.

Prins Albert en zijn echtgenote koningin Victoria huurden in 1848 het landgoed en Albert kocht het in 1852. Kort nadat het landgoed door de koninklijke familie was gekocht, werd het bestaande huis te klein bevonden. Het huidige kasteel werd voltooid in 1856 en het oude kasteel werd kort daarna afgebroken.Tot 1856 werd er grondig verbouwd en aangebouwd. Het is nog steeds familiebezit. De architect was William Smith van Aberdeen, hoewel zijn ontwerpen werden gewijzigd door prins Albert.

Eigendom[bewerken | brontekst bewerken]

Balmoral is privébezit van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en is, in tegenstelling tot de officiële residenties van de vorstin, niet het eigendom van "De Kroon". Het werd oorspronkelijk persoonlijk gekocht door prins Albert, in plaats van de koningin, wat betekent dat er geen inkomsten uit het landgoed naar de Britse Staat gaan.

Het totale landgoed is meer dan 260 km² groot en heeft 50 werknemers in dienst. Een deel van het kasteel en de tuinen is opengesteld voor het publiek van eind maart tot eind juli. De koninklijke familie verblijft er in augustus.

Toegang tot de tuinen en kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

In 1931 werden de kasteeltuinen voor het eerst geopend voor het publiek en ze zijn nog steeds dagelijks geopend vanaf april tot eind juli, waarna koningin Elizabeth II arriveert voor haar jaarlijkse verblijf. De balzaal is de enige kamer in het kasteel die door het publiek kan worden bekeken.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1987 is een afbeelding van het kasteel te zien op de achterkant van £ 100 bankbiljetten uitgegeven door de Royal Bank of Scotland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Balmoral Castle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.