Princess Royal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Princess Royal is een Britse dynastieke titel , die gewoonlijk gedragen wordt door de oudste dochter van de Britse vorst. De titel wordt door de vorst zelf voor het leven verleend, is niet erfelijk en kan niet door meerdere personen tegelijkertijd gedragen worden. In 1642 werd de titel voor het eerst gedragen door prinses Maria, dochter van Karel I van Engeland. Diens vrouw, Henriëtta Maria van Frankrijk, had de titel bedacht naar voorbeeld van het Franse gebruik de oudste dochter van de koning de titel Madame Royale te geven. Tot nu toe hebben zeven verschillende personen de titel gedragen. De huidige Princess Royal is Anne Mountbatten-Windsor, de enige dochter van koningin Elizabeth II. De titel is gegeven voor het leven, ook wanneer de Princess Royal haar ouders overleeft.[1]

Nr. Naam Periode Ouders Echtgenoot
1 Mary 1642 - 1660 Koning Karel I en koningin Henriëtta Maria van Frankrijk Prins Willem II van Oranje-Nassau.
2 Anne 1727 - 1759 Koning George II en koningin Caroline van Brandenburg-Ansbach Prins Willem IV van Oranje-Nassau.
3 Charlotte 1789 - 1828 Koning George III en koningin Charlotte van Mecklenburg-Strelitz Koning Frederik I van Württemberg.
4 Victoria 1841 - 1901 Koningin Victoria en prins-gemaal Albert van Saksen-Coburg en Gotha Koning-Keizer Frederik III van Duitsland.
5 Louise 1905 - 1931 Koning Edward VII en koningin Alexandra van Denemarken Hertog Alexander Duff van Fife.
6 Mary 1932 - 1965 Koning George V en koningin Mary van Teck Henry Lascelles, graaf van Harewood.
7 Anne 1987 - heden Koningin Elizabeth II en prins-gemaal Philip Mountbatten Eerste huwelijk was met Mark Phillips en tweede huwelijk met Timothy Laurence.