Zuidelijke zeeolifant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuidelijke zeeolifant
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Mannetje op de noordoever van het eiland Désolation van de Kerguelen
Mannetje op de noordoever van het eiland Désolation van de Kerguelen
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Phocidae (Zeehonden)
Geslacht: Mirounga (Zeeolifanten)
Soort
Mirounga leonina
(Linnaeus)
Verspreidingsgebied van de zuidelijke zeeolifant
Verspreidingsgebied van de zuidelijke zeeolifant
Afbeeldingen Zuidelijke zeeolifant op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zuidelijke zeeolifant op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De zuidelijke zeeolifant (Mirounga leonina) is een van de twee soorten zeeolifanten.

Kenmerken[bewerken]

De zeeolifant dankt zijn naam aan zijn grootte en het feit dat de volwassen mannetjes een lange slurf hebben, waarmee ze buitengewoon luid kunnen brullen, vooral tijdens de paringstijd. Mannetjes kunnen 6,5 meter lang worden en tot 4000 kilogram wegen. Er is een groot verschil in grootte tussen de vrouwtjes (koeien) en de mannetjes (stieren).

Voedsel[bewerken]

Zeeolifanten zoeken in diep water naar voedsel. Ze kunnen tot meer dan 2000 meter diep duiken en meer dan twee uur onder water blijven. Het duikrecord van een zeeolifant staat sinds 2009 op 2388 meter.[2] Hiermee is de zuidelijke zeeolifant buiten de walvisachtigen het diepst duikende zoogdier. Ze voeden zich met koppotigen zoals inktvis en zeekat en grote vissen inclusief haaien. In zee blijven ze veel onder water en komen tussen twee duiken slechts enkele minuten boven water.

Voortplanting[bewerken]

Vrouwtjes worden gemiddeld 20 jaar oud en zijn vanaf 3 tot 4 jaar vruchtbaar. Mannetjes zijn na vijf jaar volwassen, maar bereiken pas op achtjarige leeftijd de alfa-status. Mannetjes worden gemiddeld 14 jaar oud en zijn beslist niet monogaam van aard. In een seizoen kan één mannetje tot 40 vrouwtjes bevruchten.

Verspreiding[bewerken]

Zuidelijke zeeolifanten komen voor rond Antarctica. 's Zomers zitten ze aan de kust en 's winters in het water. Ze kwamen in grote aantallen voor in Tasmanië, maar zijn er praktisch uitgeroeid door de zeerobbenindustrie. Meestal worden ze gezien op de kusten van Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Ze groeien op de eilanden voor Antarctica op. De grootste populatie, bijna de helft van alle levende zeeolifanten, leeft op Zuid-Georgia. Verder komen er nog flinke populaties voor op Macquarie-eiland (meer dan 80,000 dieren), Heard-eiland en de Kerguelen. In totaal zijn er nu nog ongeveer 600.000 zeeolifanten, maar ze gaan in aantal weer achteruit, misschien door overbevolking. De soort staat mogelijk onder druk van de opwarming van de aarde: door het opwarmen van het zeewater zoeken zijn prooien het koudere, diepere water op en moet de zeeolifant dus dieper duiken om voedsel te vinden. Hierdoor blijft er minder tijd over voor het jagen zelf.[3]