Nabije Oosten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Nabije Oosten

Het Nabije Oosten is een term die soms wordt gebruikt door archeologen, geografen en historici en in mindere mate door journalisten en verslaggevers om te verwijzen naar het gebied dat de Levant omvat. De alternatieve en binnen politieke en economische contexten meer geaccepteerde term Midden-Oosten wordt meestal niet gebruikt door archeologen en historici.

Het Nabije Oosten is als term ontstaan in Europa vanwege de geografische nabijheid. Het kan als zodanig worden gezien als de tegenpool van het Verre Oosten (historisch ook wel gedeeltelijk aangeduid als Oost-Tartarije). Voor de Eerste Wereldoorlog omvatte het begrip Nabije Oosten ook de Europese delen van het Ottomaanse Rijk.

Een alternatieve niet-Eurocentristische benaming is Zuidwest-Azië, een term die echter nooit echt in gebruik is geraakt.

Egypte wordt ondanks zijn ligging op voornamelijk het Afrikaanse continent toch vaak gezien als onderdeel van het Nabije Oosten. Dit is mede vanwege zijn relaties met landen en rijken uit het Nabije Oosten door de hele geschiedenis heen.

Landen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]