Menselijke migratie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Iemand vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Migrant (mens), of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Vroege menselijke migraties volgens de mitochondriale populatiegenetica.
Boven is Afrika, daaronder rechts Europa en links Azië. Rechts van het midden Noord-Amerika en helemaal rechts Zuid-Amerika. Linksonder Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland.
De getallen en kleuren geven aan hoeveel millennia geleden een gebied bevolkt raakte. De letters op de pijlen geven groepen mensachtigen aan die tot dezelfde mitochondriale haplogroep behoren. (Haplogroepen zijn een genetische indeling waarbij mensen worden ingedeeld naar de variatie in hun mitochondriaal DNA.)

Menselijke migratie is de verplaatsing van groepen mensen van de ene plaats naar de andere. Wetenschappers gaan ervan uit dat de mensheid in een beperkt gebied of hooguit in enkele gebieden ontstaan is. Door de millennia heen zijn mensen gemigreerd en zo is de mensheid over de gehele aarde verspreid geraakt.

Migratie wordt veelal gezien als permanent, maar ook nomadisme en seizoensgebonden migratie zoals transhumance vallen hieronder. Forensisme (pendelen tussen werk en huis) kan ook gezien worden als een vorm van migratie.

Volksverplaatsingen vinden nog steeds plaats in moderne tijden, in de vorm van immigratie/emigratie.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]