Saracenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
verovering van Kreta door de Saracenen (miniatuur uit de Skylitzes Matritensis, 12e eeuw)

Saracenen en de term Sarakenoi (Grieks: Σαρακηνοί) werd al door klassieke schrijvers in de 1e eeuw gebruikt voor een Noord-Arabisch volk dat zich lange tijd verzette tegen de Byzantijnse keizers en zich al vroeg (8e eeuw) bekeerde tot de islam.

Gedurende de middeleeuwen werd de term uitgebreid naar alle moslims en later alle tegenstanders van de christenen, of ze nu Arabisch, Perzisch of Turks waren. Het is onzeker of de in de middeleeuwen gebruikte benaming verband houdt met het volk waaraan gerefereerd werd in de klassieke oudheid.

De "Saracenen" waren in de middeleeuwen berucht in Europa als piraten en plunderaars. Vele stadswallen rond steden langs de Middellandse Zee werden gebouwd om zich tegen hun aanvallen te beschermen. Desalniettemin hebben de "Saracenen" in 846 de Oude Sint-Pietersbasiliek geplunderd en brachten grote schade aan het gebouw toe. Ook het graf van Sint-Pieter werd geschonden en de gouden deuren werden geroofd. De term heeft daardoor in het algemeen een negatieve bijklank. De Saracenen speelden een belangrijke rol bij de kruistochten.

Als men van Saracenen spreekt, verwijst men naar moslims uit de Levant; als men van Moren spreekt, verwijst men naar moslims uit Noord-Afrika.