Klimaatvluchteling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Klimaatvluchtelingen zijn mensen die uit hun woonplaats of land vluchten omdat zij getroffen zijn door de gevolgen door klimaatverandering.

Klimaatverandering kan worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde en kan leiden tot droogte, verwoestijning, zeespiegelstijging, overstromingen en extreme weersomstandigheden zoals orkanen, tropische cyclonen en tornado's en zwaardere winters.

De Verenigde Naties hebben nog[bron?] geen definitie van klimaatvluchteling opgesteld en er is ook nog geen officieel orgaan dat zich om het lot van deze vluchtelingen bekommert. In het World Disasters Report van 2001 gepubliceerd door het internationale Rode Kruis en de internationale Rode Halve Maan wordt vermeld dat er in dat jaar meer klimaatvluchtelingen waren dan oorlogsvluchtelingen. Schattingen lopen uiteeen van 25 miljoen tot 50 miljoen klimaatvluchtelingen in 2007.

Norman Myers van de universiteit van Oxford schat het toekomstige aantal klimaatvluchtelingen op 150 miljoen in 2050. Ook het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) voorziet 150 miljoen klimaatvluchtelingen in 2050. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit inclusief migratiestromen binnen één land kan zijn, en dat veel migranten meerdere redenen hebben om te vluchten.

De term klimaatvluchteling werd voor het eerst gebruikt door de fotografen en journalisten van het Franse collectief/ARGOS in 2002.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]