Klimaatvluchteling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Klimaatvluchtelingen zijn mensen die last hebben van het klimaat en op zoek zijn naar een voor hen geschikter klimatologisch gebied. Tot deze vluchtelingen behoren mensen die de winter doorbrengen in warmere oorden, maar ook mensen die door het ongunstige klimaat noodgedwongen moeten verhuizen.

Deze klimaatrampen worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde en klimaatverandering zoals droogte, woestijnvorming, zeespiegelstijging en vooral extreme weersomstandigheden zoals orkanen, tropische cyclonen, overstromingen en tornado's.

De Verenigde Naties hebben nog geen definitie van klimaatvluchteling en er is ook nog geen officieel orgaan om zich om hun lot te bekommeren. In het World Disasters Report van 2001 gepubliceerd door het internationale Rode Kruis en de internationale Rode Halve Maan wordt vermeld dat er nu meer klimaatvluchtelingen zijn dan oorlogsvluchtelingen. Schattingen lopen van 25 miljoen tot 50 miljoen klimaatvluchtelingen in 2007.

Norman Myers van de universiteit van Oxford schat het aantal klimaatvluchtelingen op 150 miljoen in 2050. Ook het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) voorziet 150 miljoen klimaatvluchtelingen in 2050. Hierbij moet worden opgemerkt dat dit inclusief migratiestromingen in landen zelf is, en dat veel migranten meerdere redenen hebben om te vluchten.

De term klimaatvluchteling werd voor het eerst gebruikt door de fotografen en journalisten van het Franse collectief/ARGOS in 2002.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]