Asian Development Bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het logo van de ADB.
Het hoofdkantoor van de ADB in Fillipijnse hoofdstad Manilla.

De Asian Development Bank (ADB) (De Aziatische Ontwikkelingsbank) is een regionale ontwikkelingsbank opgericht op 22 augustus 1966 met als doel de economische ontwikkeling van Aziatische landen te bevorderen. Leden van de Verenigde Naties, Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Stille Oceaan (UNESCAP, voorheen bekend als de Verenigde Naties Economische Commissie voor Azië en het Verre Oosten) en niet-regionale ontwikkelde landen kunnen lid worden.

Leden[bewerken]

Bij de oprichting in 1966 had de UNESCAP 31 leden. De ADB heeft nu 67 leden, waarvan 48 uit Azië en de Stille Oceaan en 19 buiten de regio.[1] De ADB organisatie is gebaseerd op de Wereldbank, en heeft een soortgelijk systeem van gewogen stemmen, waar stemmen worden verdeeld in verhouding tot het kapitaal dat de lidstaat bijdraagt. Op dit moment hebben zowel de Verenigde Staten als Japan de meeste aandelen (12,7%). Volksrepubliek China bezit 6,4% van de aandelen en India heeft 6,3% in handen.

De topman van de bank is sinds de oprichting altijd een japanner geweest.

Concurrentie[bewerken]

In 2013 heeft de Volksrepubliek China het initiatief genomen voor de Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank om infrastructuurprojecten in Azië te financieren. Deze bank is in 2015 van start gegaan.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Members. Asian Development Bank, geraadpleegd 31 juli 2012