Nederlandse Emissieautoriteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) is een zelfstandig bestuursorgaan van de Nederlandse overheid dat tot taak heeft om als bevoegd gezag toezicht te houden op de emissiehandel in NOx en CO2.

Een van de kernactiviteiten van de NEa is toezicht en handhaving. In de praktijk betekent dit onder meer dat de inspecteurs van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) toezichtbezoeken uitvoeren, en handhaven bij gevonden overtredingen. Het doel van deze bezoeken is om te controleren of het bedrijf emissies meet, gegevens verwerkt en rapporteert conform het Monitoringsprotocol (MP) en de vergunning.

De NEa controleert hoeveel NOx en CO2 bedrijven uitstoten en of bedrijven die meer uitstoten dan is toegestaan, voldoende emissierechten hebben verworven om deze emissies af te dekken. Ook legt de NEa sancties op aan bedrijven die verzuimen hun tekort aan emissierechten aan te vullen.

Verder keurt de emissieautoriteit de zogenaamde monitoringsprotocollen goed, verleent ze vergunningen voor de emissie waarvoor emissiehandel mogelijk is, controleert ze emissiejaarrapporten en beheert ze het transactieregister van de emissierechten. De ‘NEa’ geeft ook voorlichting aan bedrijven die in emissies handelen.

De NEa heeft sinds 1 januari 2006 de status van Agentschap.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]