Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
EZK
Ministerie van Economische Zaken Logo.png
Het Rijkskantoor waar onder andere het ministerie van EZK is gehuisvest, voorheen het gebouw van het ministerie van Landbouw.
Het Rijkskantoor waar onder andere het ministerie van EZK is gehuisvest, voorheen het gebouw van het ministerie van Landbouw.
Functiehouders
Minister Eric Wiebes
Staatssecretaris Mona Keijzer
Secretaris-generaal Maarten Camps
Geschiedenis
Opgericht 17 augustus 1905
Algemeen
Adres Bezuidenhoutseweg 73
Den Haag
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Politiek

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is een Nederlands ministerie. Het houdt zich bezig met alle zaken die te maken hebben met de Nederlandse economie, zoals handel, industrie, communicatie, energievoorziening, ondernemen, innovatie en consumentenzaken, en het klimaatbeleid.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het hoofd van het ministerie staan de minister en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Het ambtelijk hoofd is de secretaris-generaal.

Het ministerie is opgedeeld in verschillende stafafdelingen, directoraten-generaal die zich bezighouden met de opstelling van beleid, diensten en agentschappen die zich met de uitvoering van het beleid bezighouden met volledige ministeriële verantwoordelijkheid en zelfstandige bestuursorganen die met meer zelfstandigheid en beperktere ministeriële verantwoordelijkheid het beleid uitvoeren.

Het ministerie is gevestigd aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.

Directoraten-generaal[bewerken | brontekst bewerken]

  • Klimaat en Energie
  • Bedrijfsleven en Innovatie

Diensten en agentschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Zelfstandige bestuursorganen (ZBO's)[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Koning Willem-Alexander opent vernieuwde Rijkskantoor aan de Bezuidenhoutseweg 73, 23 mei 2013.
Voormalige hoofdvestiging van het ministerie van Economische Zaken.
Het minsterie van Economische Zaken in 2016.

Het ministerie werd in 1905 ingesteld als departement van Landbouw, Handel en Nijverheid. Het vestigde zich in 1917 aan een hiervoor gebouwd classicistisch kantoorpand aan de Bezuidenhoutseweg 30.[1]

In 1946 werd voor Economische Zaken als naam gekozen en vanaf 1950 werd er een staatssecretaris benoemd. Op 14 oktober 2010 is het Ministerie van Economische Zaken samengegaan met het tweemaal grotere Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Het Ministerie van EZ verliet het pand op de Bezuidenhoutseweg 30 ('B30') en het gefuseerde ministerie betrok het grotere gebouw van LNV op de Bezuidenhoutseweg 73.

Het tweede kabinet-Rutte besloot om voor dit ministerie per november 2012 de naam "Ministerie van Economische Zaken" te gebruiken. Bij aantreden van het kabinet-Rutte III in 2017 herrees het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, maar werd klimaat als beleidsterrein toegevoegd aan wat nu het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ging heten.

Politieke leiding[bewerken | brontekst bewerken]

Minister van Economische Zaken en Klimaat is Eric Wiebes (VVD), Mona Keijzer (CDA) staatssecretaris.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.