Bezuidenhoutseweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezuidenhoutseweg
Zicht over de Bezuidenhoutseweg richting het centrum van Den Haag (2016)
Geografische informatie
Locatie       Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 21′ OL
Detailkaart
Bezuidenhoutseweg

De Bezuidenhoutseweg is een belangrijke straat in Den Haag die het Centraal Station verbindt met de oostelijke wijken van de stad, Mariahoeve en Marlot.

De weg ligt aan de zuidzuidoostelijke kant van het Haagse Bos en ontleent haar naam daaraan. De straat ligt aan de rand van de wijk Bezuidenhout in het stadsdeel Haagse Hout. Aan de andere kant van het Malieveld en het Haagse Bos loopt de Benoordenhoutseweg.

De Bezuidenhoutseweg begint in het verlengde van de Herengracht, meteen daarna loopt de Koningstunnel onder de weg door. Hierna ligt links de Koekamp en rechts het station en het winkelcentrum Nieuw Babylon.

Verderop rechts zijn onder meer het ministerie van Economische Zaken en Bezuidenhoutseweg 67, wat eerst het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) was maar vanaf 2021 het tijdelijk onderkomen van de Tweede Kamer is. Deze departementen liggen aan weerszijden van de Utrechtsebaan, een autoweg, die onder de straat door gaat. Aan de linkerzijde van de Bezuidenhoutseweg is hier boven de (korte) tunnel van de Utrechtsebaan de Malietoren gebouwd, waarin de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB zitten. Het vroegere pand van Economische Zaken uit 1917, wat bij de bouw nog het Departement van Landbouw, Handel en Nijverheid heette, is ontworpen door rijksbouwmeester Daniël Knuttel en wordt erkend als rijksmonument.

Ook de Sociaal-Economische Raad (SER), het Centraal Planbureau (CPB) en verscheidene organisaties die zich met internationaal recht bezighouden zijn aan het eerste deel van de straat gevestigd.

Verder oostelijk ligt de Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Raadkerk en kruist de Bezuidenhoutseweg de Laan van Nieuw Oost-Indië. De straat eindigt uiteindelijk op de Landscheidingsweg.

Op de middenberm tussen twee officiële zebrapaden werd in mei 2016 een gaybrapad in regenboogkleuren aangelegd.[1]

Zie de categorie Bezuidenhoutseweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.