Malieveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Malieveld met het Circus Herman Renz, 21 oktober 2005

Het Malieveld is een groot grasveld in Den Haag met een afmeting van 550 x 200 meter (ruim 10 hectare). Het veld wordt begrensd door de Zuid-Hollandlaan (die overgaat in de Benoordenhoutseweg), de Utrechtsebaan, de Koekamplaan en de Koningskade. Door het veld loopt de Boorlaan, die voor gewoon verkeer niet toegankelijk is. Het gebied is beschermd als stadsgezicht (Rijksbeschermd gezicht 's-Gravenhage - Malieveld). Het Malieveld wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk was het Malieveld onderdeel van het Haagse Bos. Het Malieveld mag niet worden bebouwd, omdat de Acte van Redemptie uit 1576 dat verbiedt. Daarin staat dat niemand ooit een boom mag kappen en dat het bos niet verkocht mag worden. De Acte is door Willem van Oranje zelf getekend en werd later door een plan van het Kabinet-Rutte I weer actueel.[1] Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd echter een deel van het Haagse Bos gekapt om een stadswal rond Den Haag te bouwen. Omdat de Spanjaarden Den Haag bezetten, werd het hout gebruikt door de Spanjaarden in hun verdediging tegen de opstandelingen.

Doordat het die jaren flink regende, spoelde de vruchtbare grond weg en is het bos op de plaats van het Malieveld nooit meer teruggekomen. In 1594 werd daarom besloten het Malieveld (dat nog uit duinen bestond) verder af te graven. Hierdoor ontstond de grasvlakte die tot op de dag van vandaag bestaat. Vanaf 1606 werd het grasveld gebruikt om het spel malie (of palmalie) te spelen. Dit spel, een voorloper van golf en croquet, was populair onder de Engelse en Franse adel. Het Malieveld dankt zijn naam aan dit spel.

Rond 1705 werd het Malieveld flink ingekort door de uitbreiding van Den Haag. De Prinsessegracht werd verlengd en werd de nieuwe grens van het Malieveld.

Activiteiten[bewerken]

Het Malieveld doet dienst als plaats voor demonstraties, militaire parades (een traditie van ongeveer 400 jaar), kermissen, festivals en evennementen als Beatstad (de laatste in 2010) en de Tong Tong Fair. Sinds 1999 staat er in de Kerstperiode het Groot Kerstcircus Den Haag, een circus met artiesten uit binnen- en buitenland. Ook Circus Herman Renz slaat er in oktober jaarlijks de tenten op. Ook de jaarlijkse City-Pier-City-loop die meestal in maart wordt gehouden start en finisht op het Malieveld. Soms treden er grotere popbands op, zoals The Rolling Stones (5 september 1998, 86.000 bezoekers) en meer recent de Britse band Coldplay(6 september 2012, 65.000 bezoekers). De grootste massademonstratie ooit op het Malieveld gehouden telde 550.000 betogers. Hij werd op 29 oktober 1983 gehouden en was gericht tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens in Nederland.

Paviljoen[bewerken]

Paviljoen
Skatebaan
Hertenkamp

Sinds 1941 staat er een paviljoen aan de centrumkant van het Malieveld. Veel Hagenaars noemen het 'de poffertjestent'. Dit was ooit een strandpaviljoen bij het Seinpostduin in Scheveningen.

In de Tweede Wereldoorlog was het strand waar het paviljoen stond Sperrgebiet, er werd aan de Atlantikwall gebouwd. Het strandpaviljoen werd daarom in 1941 geplaatst op het Malieveld. Na de oorlog bepaalde koningin Wilhelmina dat het paviljoen op het Malieveld mocht blijven. De huidige eigenaar heeft het paviljoen in 1952 overgenomen. Achter het paviljoen is in 2005 een betonnen skatebaan aangelegd.

Hertenkamp[bewerken]

Naast het Malieveld is de Koekamp, waar zich een hertenkamp bevindt. Deze werd ooit door Philips de Schone gesticht. De gemeente heeft in 2001 de Koekamp heringericht. Er kwam onder andere een wandelpad met grind dat op verzoek van wandelaars in 2010 gedeeltelijk is verhard.

Garage[bewerken]

Onder het Malieveld bevindt zich een parkeergarage met 600 plaatsen.