Malieveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Malieveld met het Circus Herman Renz, 21 oktober 2005

Het Malieveld is een groot grasveld in Den Haag met een afmeting van ongeveer 350 bij 200 meter.[1] Het veld wordt begrensd door de Zuid-Hollandlaan (die overgaat in de Benoordenhoutseweg), de Utrechtsebaan/A12 (voorheen Jozef Israelslaan, daarvoor Leidschestraatweg geheten), de Koekamplaan (voorheen Leidschestraatweg geheten)[2] en de Koningskade. Door het veld loopt de Boorlaan, die thans een fietspad is. Het gebied is beschermd als stadsgezicht (Rijksbeschermd gezicht 's-Gravenhage - Malieveld). Het Malieveld wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Malieveld in den Hage, kleurentekening van de tegenwoordige Koekamplaan in 1730, gemaakt door Daniël Marot

Oorspronkelijk was het Malieveld onderdeel van het Haagse Bos. Het Malieveld mag niet worden bebouwd, omdat de Acte van Redemptie uit 1576 dat verbiedt. Daarin staat dat niemand ooit een boom mag kappen en dat het bos niet verkocht mag worden. De Acte is door Willem van Oranje zelf getekend en werd later door een plan van het kabinet-Rutte I weer actueel.[3] Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd echter een deel van het Haagse Bos gekapt om een stadswal rond Den Haag te bouwen. Omdat de Spanjaarden Den Haag bezetten, werd het hout gebruikt door de Spanjaarden in hun verdediging tegen de opstandelingen.

Doordat het die jaren flink regende, spoelde de vruchtbare grond weg en is het bos op de plaats van het Malieveld nooit meer teruggekomen. In 1594 werd daarom besloten het Malieveld (dat nog uit duinen bestond) verder af te graven. Hierdoor ontstond de grasvlakte die tot op de dag van vandaag bestaat. Vanaf 1606 werd het grasveld gebruikt om het spel malie (of palmalie) te spelen. Dit spel, een voorloper van golf en croquet, was populair onder de Engelse en Franse adel. Het Malieveld dankt zijn naam aan dit spel.

Rond 1705 werd het Malieveld flink ingekort door de uitbreiding van Den Haag. De Prinsessegracht werd verlengd en werd de nieuwe grens van het Malieveld. In 1943 werd het Malieveld omgeploegd en door de gemeente met aardappelen beplant.[4]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het Malieveld doet dienst als plaats voor demonstraties, militaire parades (een traditie van ongeveer 400 jaar), kermissen, festivals en evenementen als Beatstad (de laatste in 2010) en de Tong Tong Fair. Sinds 1999 staat er in de Kerstperiode het Groot Kerstcircus Den Haag, een circus met artiesten uit binnen- en buitenland. Ook Circus Herman Renz sloeg er in oktober jaarlijks de tenten op.

De jaarlijkse City-Pier-City Loop, die meestal in maart wordt gehouden, start en finisht op het Malieveld. Soms treden er grotere pop- en rockbands op, zoals The Rolling Stones (5 september 1998, 86.000 bezoekers) en meer recent de Britse band Coldplay (6 september 2012, 69.000 bezoekers[5]), Bruce Springsteen and the E Street Band (14 juni 2016, 67.500 bezoekers) en P!nk (11 augustus 2019, 50.000 bezoekers[6]). De grootste massademonstratie was anders dan vaak in de media vermeld wordt niet op het Malieveld, maar vond in het Zuiderpark plaats en telde 550.000 betogers. Hij werd op 29 oktober 1983 gehouden en was gericht tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens in Nederland.

Tussen 2016 en 2018 organiseerde Shell in oktober jaarlijks Generation Discover op het Malieveld. Dit festival vindt vanaf 2019 telkens in een andere stad plaats.

Onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Paviljoen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1941 staat er een paviljoen aan de centrumkant van het Malieveld.

In de Tweede Wereldoorlog stond er een strandpaviljoen bij het Seinpostduin in Scheveningen. Het strand waar het paviljoen stond werd Sperrgebiet omdat ook daar een deel van de Atlantikwall werd gebouwd. Het strandpaviljoen werd daarom in 1941 geplaatst op het Malieveld. Na de oorlog bepaalde koningin Wilhelmina dat het paviljoen op het Malieveld mocht blijven. Veel Hagenaars noemen het de poffertjestent. De huidige eigenaar heeft het paviljoen in 1952 overgenomen.[7] Achter het paviljoen is in 2005 een betonnen skatebaan aangelegd.

Hertenkamp[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen het Malieveld en de Bezuidenhoutseweg is de Koekamp, waar zich een hertenkamp bevindt. Deze werd ooit door Philips de Schone gesticht. De gemeente heeft in 2001 de Koekamp heringericht. Er kwam onder andere een wandelpad met grind dat op verzoek van wandelaars in 2010 gedeeltelijk is verhard.

Parkeergarage[bewerken | brontekst bewerken]

Onder het Malieveld bevindt zich een parkeergarage met 600 plaatsen.