Koekamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koekamp
Koekamp, Den Haag, 2010
Locatie Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Voorzieningen hertenkamp

De Koekamp, soms aangeduid als het Koekamp, is een park en hertenkamp in Den Haag dat historisch gezien deel uitmaakt van het Haagse Bos, dat bestaat uit het bos, de Koekamp en het Malieveld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

“De Waranden ghenaempt de Coe Camp” in 1645.
De Koekamp werd ook warande genoemd.

Oorspronkelijk was dit het jachtgebied van de graven van Holland, die zetelden in het slot dat de basis vormt van het huidige Binnenhof. De oudste vermelding van de Koekamp dateert uit 1316.[1] De Koekamp ontleent zijn naam aan de runderen die hier oorspronkelijk rondliepen. Al zeker in de zeventiende eeuw waren deze vervangen door herten. Soms werd de Koekamp genoemd als de "warande van den Haege", bijvoorbeeld in de Akte van Redemptie uit 1576 en een kaart uit 1645. De onderwijzer Henrick Bruno (1617-1664) schreef een gedicht over de herten op de Koekamp.[2]

In de 19e eeuw heeft de tuin- en landschapsarchitect Jan D. Zocher jr. de Koekamp veranderd in een Engelse tuin.

De Koekamp heeft zijn oorspronkelijke functie als dierenweide bewaard. Het is een bospark met grote waterpartijen en een hertenkamp, waarin edelherten, damherten en sikaherten lopen. Ook komen ieder jaar enkele ooievaars op de Koekamp broeden. Op de Koekamp staat een eik die ruim 300 jaar oud is.

Reizigers die het station Den Haag Centraal uitlopen, zien aan de overkant van de Bezuidenhoutseweg de Koekamp. Ten noordwesten daarvan, tussen Koekamp en Zuid-Hollandlaan ligt het Malieveld, aan de noordoostkant de Utrechtsebaan (A12). Omdat de A12 een drukke verkeersader is die het bos afscheidt van de Koekamp en het Malieveld, worden deze gebieden meestal als drie losse eenheden gezien. Als men over het Haagse Bos spreekt, wordt meestal alleen het deel ten noorden van de A12 bedoeld.

Midden op de hertenkamp staat een zomereik die bijna driehonderd jaar oud is. Aan de centrumzijde van de Koekamp bevindt zich een pad dat sinds 2015 de naam Laan van Reagan en Gorbatsjov draagt. Langs dat pad, nabij de Koekamplaan, staat een grote paardenkastanjeboom, die in ca. 1870 is aangeplant en ook wel de Koekampkastanje wordt genoemd. Ten zuidwesten van de Koningstunnel staat een Hollandse linde uit ca. 1880. Alle voornoemde bomen hebben een beschermde status. Nabij de voornoemde linde staat het Internationaal Homomonument. In de onmiddellijke nabijheid bevinden zich onder meer station Den Haag Centraal en de gebouwen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, van het Ministerie van Financiën en van de Hoge Raad der Nederlanden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Koekamp, The Hague van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.