Kamp (toponiem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kamp, camp(e) of camp(e)kijn is in de toponymie een open ruimte of veld in het landschap. Het woord is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse campus, vanwaar ook het Franse champ is afgeleid. Campus werd in de Romeinse tijd ook gebruikt als benaming voor een legerplaats.[1][2]

Middeleeuwen[bewerken]

In de middeleeuwen werd hiermee vaak een goed aangeduid, dat meestal bestond uit een of meerdere panden en omliggend terrein, veelal ook akkers, en vaak te midden van woeste grond, die gewoonlijk uit bos- of heidegebied bestond.

Militair gebruik[bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog werd de benaming concentratiekamp veelvuldig gebruikt voor plaatsen waar de joden te werk werden gesteld. In Nederland zijn de bekendste voorbeelden Kamp Vught en Kamp Westerbork. Ook nu nog wordt het woord kamp eveneens gebruikt voor een legerplaats, gebruikelijk met de plaatsnaam als achtervoegsel. Zo was recent Kamp Holland in Afghanistan de naam van de Nederlandse legerbasis in Uruzgan.

Campus[bewerken]

In de latijnse vorm wordt campus tegenwoordig ook gebruikt als aanduiding van een universiteitsterrein. Dit concept stamt uit de Verenigde Staten, waarbij alle gebouwen van een universiteit op hetzelfde terrein zijn gebouwd. Vaak is er dan aandacht gegeven aan een indeling in natuurlijke omgeving.

Andere betekenissen[bewerken]

Daarnaast kent men het begrip voor een woonwagenkamp, een vluchtelingenkamp en dergelijke. De Molukkers die omstreeks 1950 naar Nederland kwamen, werden oorspronkelijk opgevangen in een zogeheten Ambonezenkamp, meestal gesitueerd in een voormalig militair kampement. Ook kamperen, een camping en soortgelijke woorden zijn op dit begrip terug te voeren. Het betreft dan een provisorische verblijfplaats.

Plaatsnamen met kamp[bewerken]

-kamp[bewerken]

Onder andere:

kamp-[bewerken]

andere[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Zie ook: -rode.

  1. Camp Instituut voor de Nederlandse taal
  2. Campekijn Instituut voor de Nederlandse taal