Molukkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Molukkers
Verspreiding Melanesië, Micronesië
Taal Centraal-Malayo-Polynesische talen, West-Papoeatalen, Ambonees, Buru
Geloof Christendom (waaronder volksdevotie), islam (waaronder volksislam)
Verwante groepen Alune, Melanesiërs
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Molukkers zijn een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks de Molukken, die sinds 1950 onderdeel zijn van Indonesië. Na de beëindiging van het Nederlandse bestuur over Nederlands-Indië zijn veel Zuid-Molukkers die beroepssoldaat waren in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger door de overheid naar Nederland gebracht. Een deel van hen woont bij elkaar in Molukse wijken.

Geschiedenis[bewerken]

Molukkers in Nederland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van de Molukkers in Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde Nederland de oude koloniale situatie herstellen. De inheemse Indonesiërs kwamen daar echter tegen in opstand en onder leiding van Soekarno brak tussen 1945 en 1949 een onafhankelijkheidsstrijd uit. Het heropgerichte Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) kreeg van de Nederlandse overheid de opdracht de orde te handhaven en de vrijheidsstrijders te ontwapenen. Molukse beroepsmilitairen vormden een belangrijk deel van dit leger. Hierdoor werd de Molukse bevolkingsgroep door de Nederlanders beschouwd als bondgenoten en vice versa. De regering van Nederland had hun beloofd dat zij een eigen, vrije staat zouden krijgen, als zij Nederland hielpen. Nadat de regering van Nederland internationaal, met name van de Verenigde Staten, geen steun kreeg bij haar pogingen de kolonie te behouden, kon zij zich ook niet meer aan haar belofte die aan de Molukkers was gedaan houden. De Molukkers, die door de Indonesiërs als collaborateurs werden gezien, moesten op dienstbevel van het KNIL naar Nederland. Zij zouden tijdelijk verblijven in Nederland. Inmiddels is dit ruim zestig jaar geleden. De Molukkers werden lange tijd gehuisvest in kampen in Nederland, waaronder het voormalig kamp Westerbork.

De Nederlandse Molukkers vroegen herhaaldelijk aandacht voor hun claim voor een vrije Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan ofwel RMS) en de eerder gedane Nederlandse beloftes. In de jaren zeventig escaleerde dit steeds meer. Een van de methodes om aandacht voor deze zaak te vragen was door middel van de gewelddadige gijzelingsacties bij de Punt en Wijster, waarbij gijzelaars en de treinkapers de dood vonden.

Molukkers in het algemeen[bewerken]

De banden met familie of met de mensen uit het eigen dorp zijn erg hecht, en de onderlinge contacten binnen de Nederlandse Molukse gemeenschap zijn dan ook hecht. De traditionele opvoeding bij de Molukkers is, in vergelijking met de Nederlandse opvoeding, streng. Plichtsbesef, motivatie, prestatie en discipline zijn erg belangrijk. Ook ongelijkheid tussen man en vrouw was traditioneel aanwezig. Onder invloed van de tijdgeest en Nederlandse maatschappij is er wel het een en ander veranderd.

Talen[bewerken]

De Molukkers spreken ruim honderd verschillende talen[1], die in meerderheid behoren tot de Centraal-Malayo-Polynesische talen, vooral de Centraal-Molukse talen. Een belangrijke uitzondering is het eiland Halmahera en omringende eilanden, waar de meerderheid van de bevolking een van de West-Papoeatalen spreekt. Een andere belangrijke uitzondering is het Ambonees of Ambonees Maleis, een op het Maleis gebaseerde creoolse taal, die vooral op Ambon en het nabije Ceram wordt gesproken. Door de Molukkers in Nederland wordt vooral het Ambonees en het Buru gesproken.

Religie[bewerken]

De Molukkers in de noordelijke Molukken (huidige provincie Noord-Molukken) zijn vooral moslim en de Molukkers in de centrale en zuidelijke Molukken (huidige provincie Maluku) zijn vooral christelijk. De meeste katholieken van de Molukken leven op de Tanimbar-eilanden en de Kei-eilanden.

De religies die het meest aangehangen worden door Molukkers in Nederland zijn het protestants-christelijke geloof, en in mindere mate de islam.

Bekende (deels) Molukkers[bewerken]

Voetbalspelers
Overige sporten
 
Muziek
Radio en televisie
Overige

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]