Gijzeling lagere school in Bovensmilde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gijzeling van een lagere school in Bovensmilde
De school in Bovensmilde na de aanval. De gevel is bij de ontruiming door een pantserwagen vernield
Plaats Bovensmilde, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 59′ NB, 6° 29′ OL
Datum 23 mei - 11 juni 1977
Locatie Lagere school in Bovensmilde
Ramptype Gijzeling
Gijzeling lagere school in Bovensmilde (Drenthe)
Gijzeling lagere school in Bovensmilde
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De gijzeling van een lagere school in Bovensmilde begon op maandag 23 mei 1977 om 9 uur 's ochtends. Toen drongen vier Zuid-Molukse jongeren de openbare lagere school aan de Schoolstraat in het Drentse Bovensmilde binnen. Deze actie vond tegelijkertijd plaats met de treinkaping bij De Punt, eveneens in de provincie Drenthe en enkele dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1977.

Op de school werden 105 kinderen en vijf leerkrachten vastgehouden. Televisiebeelden van kinderen die, uit een raam hangend, op last van de gijzelnemers, "Van Agt, wij willen leven ..." riepen, maakten diepe indruk. Op 27 mei 1977 om 6.45 uur werden alle gegijzelde schoolkinderen, die ziek waren, en een leerkracht vrijgelaten. Na onderzoek bleek dat het bofvirus was aangetroffen.[1]

Bijna drie weken na het begin van de gijzeling, op zaterdagmorgen 11 juni, gaven de kapers in de school zich over nadat de school was aangevallen met pantserwagens, op hetzelfde moment waarop door militair ingrijpen de treinkaping bij De Punt werd beëindigd.

Kort na de gijzeling werd de school afgebroken. De lessen werden eerst voortgezet in Assen, daarna in een semi-permanent onderkomen in Bovensmilde. Hierbij kreeg de school een nieuwe naam: 'De Meenthe'.[2] In 1981 kon De Meenthe intrek nemen in een nieuw schoolgebouw elders in het dorp.[3]

Herdenking[bewerken | bron bewerken]

In 2006 presenteerde Laurà Gerards, die in 1977 in de eerste klas van de school zat, het plan om een herdenkingsteken te plaatsen waar destijds het schoolgebouw stond. De gemeente Midden-Drenthe stond aanvankelijk positief tegenover haar idee, maar het bleek tot gemengde reacties in Bovensmilde te leiden.

In 2007 werd voor het eerst in dertig jaar een herdenking gehouden, er werden onder andere witte ballonnen opgelaten.

Jaren zeventig[bewerken | bron bewerken]

Zie ook Molukse acties in Terrorisme in Nederland

Een aantal gijzelingen door Zuid-Molukse jongeren volgde in de jaren zeventig in Nederland elkaar op. De gijzeling in Bovensmilde was er daarvan een.

Externe links[bewerken | bron bewerken]