Vluchtelingenkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vluchtelingenkamp in Rwanda
Kamp in Tsjaad vanwege het conflict in Darfur

Een vluchtelingenkamp is een kamp dat bestemd is voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen.

Achtergrond[bewerken]

Vluchtelingen kunnen de stap nemen hun eigen huisvesting te verlaten om redenen als oorlog, burgeroorlog, verdrijving, politieke onderdrukking en hongersnoden (bijvoorbeeld klimaatvluchtelingen).

In principe is het verblijf in een vluchtelingenkamp bedoeld tot het moment het weer veilig genoeg is om naar huis terug te keren. Tijdelijk kan in deze betekenis altijd nog jaren, soms zelfs decennia zijn. In Palestina hebben enkele vluchtelingenkampen bijvoorbeeld vijftig jaar bestaan.

In de landen van Europa bestonden er de laatste eeuw op grote schaal vluchtelingenkampen rondom en tijdens de twee wereldoorlogen. Dit was in de overwinnende landen het geval, maar ook in Duitsland dat te maken had met de verdrijving van Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.

Faciliteiten[bewerken]

Vaak gaat het om tenten als slaapfaciliteit. De faciliteiten in vluchtelingenkampen zijn meestal zeer beperkt en de aanwezigheid van voorzieningen hangt vaak sterk af van de hulp die er van buiten komt.

Wat niet altijd voorhanden is, maar erg belangrijk voor de gezondheid en overlevingskansen in de vluchtelingenkampen, zijn hygiënefacliteiten zoals wasvoorzieningen en toiletten. Ook ontbreekt het vaak aan de nodige geneesmiddelen en medische voorzieningen, communicatiemiddelen en fysieke bescherming tegen de vijand of criminaliteit.

UNHCR[bewerken]

De UNHCR is de organisatie van de Verenigde Naties die er sinds 14 december 1950 is voor het beschermen en ondersteunen van vluchtelingen met opvang, terugkeer of vestiging in een ander land.

Sinds haar oprichting is de UNHCR zich ook steeds meer gaan bezighouden met humanitaire hulp, vooral aan vluchtelingen die de grenzen van hun land nog niet overschreden hebben. Aan hoofd van het UNHCR staat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

Zie ook[bewerken]