Hertenkamp (park)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een hertenkamp.

Een hertenkamp is een kunstmatig afgescheiden terrein met voorzieningen waar herten verblijven. In Nederland zijn er meer dan tweehonderd. Tien procent is aangelegd in de negentiende eeuw, de rest dateert uit de twintigste eeuw. De oudste hertenkamp die in Nederland nog steeds als zodanig in gebruik is, is de Koekamp in Den Haag. Daar worden zeker al sinds de 17e eeuw herten gehouden. Een van de oudste ligt op landgoed Elswout en werd ingericht tussen 1812 en 1844. Uit de eerste helft van de negentiende eeuw stamt ook de hertenkamp op de Friese buitenplaats Fogelsangh State. Zo’n tien procent van de hertenkampen is als rijksmonument beschermd. Omdat overheden meer en meer moeten bezuinigen en keuzes moeten maken, staan ze meer dan voorheen ter discussie.

In de Nederlandse hertenkampen leven vele duizenden herten. Voor het grootste deel zijn dat damherten. Slechts in een enkel geval worden er edelherten gehouden.

Op een hertenkamp staat vaak een gebouwtje dat dient voor de opslag van voedsel, gereedschap en andere materialen. Zo'n gebouwtje wordt een hertenhuisje of hertenkamphuisje genoemd, maar anders dan de naam doet vermoeden zijn de huisjes niet bedoeld om herten op stal te zetten.

In het buitenland[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten Nederland komen hertenkampen onder meer voor in België, Engeland, Duitsland, Spanje, Japan en Indonesië.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Deer parks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.