Tong Tong Fair

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Grand Pasar tijdens de 53e Tong Tong Fair in 2011

De Tong Tong Fair is een festival dat jaarlijks in Den Haag plaatsvindt, en dat voornamelijk draait om de Indische cultuur, de cultuur van mensen met een Europese en Indonesische afkomst. Voor 2009 heette de Tong Tong Fair vele jaren de Pasar Malam Besar (Indonesisch voor 'grote avondmarkt'), maar de oorspronkelijke naam was Pasar Malam Tong Tong. Het festival wordt meestal eind mei gehouden.

Geschiedenis[bewerken]

Tenten van buiten af gezien

De Tong Tong Fair is in 1959 mede begonnen door Tjalie Robinson (pseudoniem voor Jan Boon) in de voormalige Haagse Dierentuin (waar thans het Provinciehuis staat), daarna in de Houtrusthallen en ten slotte op het Haagse Malieveld. Hier vindt dit evenement plaats in paviljoens, zeer grote tenten waarmee onder meer een cultuurpaviljoen, theaters, een Indonesië-paviljoen en een eetwijk zijn gevormd. De paviljoens zijn met elkaar verbonden door middel van looppaden.

Pasar Malam Besar 2006[bewerken]

Op de 48e Pasar Malam Besar die van 25 mei t/m 5 juni 2006 werd gehouden, werd er onder meer een benefietconcert gegeven omwille van de ruim 6000 slachtoffers van de aardbeving op Java. Deze benefietvoorstelling werd door minister Ben Bot op 2 juni 2006 geopend. Zij leverde samen met de collecte een bedrag van 30.000 euro op voor het Rode Kruis en de gemeente Den Haag verdubbelde dit bedrag. Deze Pasar Malam Besar trok een recordaantal van 128.000 mensen.

Pasar Malam Besar 50 jaar[bewerken]

Koningin Beatrix opende op 21 mei 2008 op het Malieveld in Den Haag de 50ste Pasar Malam Besar. Het was de laatste keer dat het evenement deze naam droeg, in 2009 is deze gewijzigd in Tong Tong Fair.

Tong Tong Fair 2009[bewerken]

In 2009 vond de Tong Tong Fair van 21 mei tot en met 1 juni op het Malieveld plaats. Ondanks de naamwijziging in dit jaar van Pasar Malam Besar in Tong Tong Fair wordt hieraan gerefereerd als 51e Tong Tong Fair, wat de continuïteit van het evenement weergeeft.

Toegang[bewerken]

Aangezien zeer veel mensen de Tong Tong Fair bezoeken, staan er doorgaans lange rijen voor de ingang van de Tong Tong Fair. Mensen die hun toegangskaarten vooraf hebben gekocht, bijvoorbeeld via internet, kunnen echter via een aparte ingang de Tong Tong Fair betreden. Maanden voordat het festival plaatsvindt, begint een speciale voorverkoop van toegangskaarten, met reductie.

Programma[bewerken]

Keroncong-groep Za'Unine uit Yogyakarta

Een festivaleditie van De Pasarkrant wordt speciaal voor het evenement gedrukt, en kan door iedereen gratis meegenomen worden. In deze krant staat een gedetailleerd programma van wat er tijdens het festival te beleven valt. Onderdelen van het programma zijn voorstellingen in het bintang- en bibit-theater, op het tong-tong-podium, presentaties in het kooktheater en workshops, cursussen, lezingen en presentaties in de bengkel.

Veel mensen bezoeken het festival ook vanwege de sfeer, winkelen bij de vele kraampjes met oosterse waren en eten in de eetwijk.

Behalve Indisch en Indonesië treft men ook andere culturen uit de regio aan, zoals kookkunst, dans en muziek van Hawaï, Maleisië, Singapore en Thailand en andere Aziatische landen. Deze andere culturen zijn ook bij de kraampjes met koopwaren vertegenwoordigd.

Externe link[bewerken]