Zuiderpark (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuiderpark
Wijk in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 35 Zuiderpark.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Escamp
Coördinaten 52°3'21"NB, 4°17'8"OL
Oppervlakte 108 ha.  
Inwoners
(2017)
165[1]
Overig
Wijknummer 35
Foto's
Zuiderpark
Zuiderpark

Zuiderpark is een stadspark en een wijk in Den Haag. De wijk is onderdeel van stadsdeel Escamp.

De wijk grenst aan de wijken Moerwijk, Morgenstond, Leyenburg en Rustenburg en Oostbroek.

Beschermd stadsgezicht[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 kreeg het Zuiderpark de status van beschermd stadsgezicht. Het is het eerste Nederlandse voorbeeld van een volkspark. Natuurhistorische waarden worden toegekend aan de parkaanleg, de eendenkooi, het Scheepstra- en Ligthartmonument (Ot en Sien) en de hoofdentree aan het Veluweplein.

Het park[bewerken | brontekst bewerken]

Ot en Sien in het Zuiderpark
Kinderen bouwen tijdens hun vakantie een huttendorp in het Zuiderpark, als onderdeel van de Haagse Jeugd Olympiade (Polygoonjournaal, 1 augustus 1968)
Parkpop 1990

Parkaanleg[bewerken | brontekst bewerken]

Het park werd in het interbellum aangelegd als een werkverschaffingsproject. Het ontwerp dateert uit 1908, toen architect H.P. Berlage het Plan tot uitbreiding van 's-Gravenhage maakte. Met de aanleg werd begonnen in 1923, de officiële opening was in 1936. Pieter Westbroek, directeur van de Gemeentelijke Plantsoenendienst, en tuinarchitect D.F. Tersteeg veranderden veel aan het ontwerp. De kern van het park bestaat uit een grote vijver en speelweiden. Daaromheen zijn andere, bijna zelfstandige parken met educatieve en sportieve voorzieningen.

Eendenkooi[bewerken | brontekst bewerken]

Op verzoek van de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor 's-Gravenhage e.o. bleef de eendenkooi in het ontwerp van Berlage staan. Al in of misschien al voor 1639 was hier een eendenkooi. Hij is niet voor het publiek toegankelijk.

Ot en Sien[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de noordkant van het park staat het monument van Ot en Sien, omringd door enkele banken. Het monument is het eerste litteraire monument van Nederland en werd op 29 september 1930 onthuld, dus ruim voor de officiële opening van het park. De beeldjes werden gemaakt door Frits van Hall. Het monument herinnert aan het werk van Jan Ligthart en Hindericus Scheepstra.

Zwembad[bewerken | brontekst bewerken]

Het gemeentelijk zwembad werd op 30 mei 1925 in gebruik genomen. De gemeente had in 2014 nog zes zwembaden: De Blinkerd, Overbosch, De Waterthor, De Houtzagerij, Zuiderpark en Hofbad.

Stadion[bewerken | brontekst bewerken]

Sportcampus

In het park bevond zich tot medio 2007 het Zuiderpark Stadion, de thuishaven van voetbalclub fc/ADO Den Haag, thans gehuisvest in een nieuw stadion in het Forepark(Cars Jeans Stadion). Op de plek van het stadion bevindt zich sinds 2017 de Sportcampus Zuiderpark, een sportcomplex voor zaalsporten. Daarnaast herbergt het park een overdekt zwembad, een openluchttheater, een beeldenroute, een bowlingbaan, botenverhuur en een restaurant, 'ParkPaviljoen Zuiderpark', geopend in 2005. In het Zuiderpark vindt jaarlijks het grootste gratis popfestival van Nederland plaats, Parkpop. Het Zuiderpark heeft meerdere ingangen, aan de Vreeswijkstraat, Loevesteinlaan en Melis Stokelaan; de hoofdingang bevindt zich aan het Veluweplein.

Beeldenroute[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Beeldenroute Zuiderpark Den Haag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Olifantenvijver[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de vijvers in het Zuiderpark wordt de Olifantenvijver genoemd. In 1937 was circus Sarrasani op bezoek in Scheveningen. Na afloop, op 24 augustus, werden materialen en dieren ingeladen bij het toenmalige treinstation aan de Zwolsestraat. De oudste olifant, de 108-jarige Jenny, werd onwel en viel om. Ze werd naar de Haagse Dierentuin aan de Koningskade gebracht om weer op krachten te komen, maar overleed nog diezelfde dag. Het kadaver werd voor 45 gulden gekocht door het Museum voor het Onderwijs, dat belangstelling had voor haar skelet. Dat werd schoongemaakt en daarna in een vijver van het Zuiderpark gelegd, zodat de algen de beenderen konden schooneten. Zo heeft de vijver zijn naam gekregen. Het skelet werd later in wit zand in de museumtuin begraven zodat de algen zouden afsterven. Daarna zou het skelet worden opgezet. Op 26 augustus 1938 werd het skelet van Jenny geplaatst in het Museum voor het Onderwijs.

Smalspoor[bewerken | brontekst bewerken]

Ten zuiden van het stadion heeft de Stoomgroep West Zuiderpark een smalspoorbaan in gebruik.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Parkpop[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Parkpop voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van 1981 tot en met 2019 werd jaarlijks het popfestival Parkpop gehouden in het Zuiderpark. Dit is een gratis toegankelijk festival. Vanaf 2022 vindt het plaats op het Malieveld.

Zuiderpark Open[bewerken | brontekst bewerken]

Het Zuiderpark Open werd van 2008 t/m 2010 gespeeld.
In 2008 werd voor het eerst een tijdelijke par-71 golfbaan in het park aangelegd voor het spelen van het Zuiderpark Open, een golftoernooi waarvan de opbrengst voor goede doelen was bestemd.

Wijk Zuiderpark[bewerken | brontekst bewerken]

Zuiderpark is ook de officieuze, maar veelgebruikte naam van de Haagse wijk Rustenburg/Oostbroek in Den Haag, gelegen aan de westkant van het park. De wijk grenst aan Moerwijk, Transvaal en het Regentessekwartier. De grenzen van de wijk liggen bij de Loosduinsekade, De la Reyweg, en de Soestdijksekade.

De wijk is tussen 1920 en 1940 gebouwd en bestaat uit eengezinswoningen en portiekwoningen, hoofdzakelijk koopwoningen. De wijk was oorspronkelijk gebouwd voor de wat beter gesitueerde arbeidersklasse. Tegenwoordig is Zuiderpark een multiculturele wijk, 50 procent van de bewoners is van allochtone afkomst, vooral Turks. De centrale winkelstraat is de Dierenselaan, hier rijdt tramlijn 6. Ook Randstadrail RR4 rijdt door de wijk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zuiderpark (Den Haag) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.