Binckhorst (wijk in Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Binckhorst
Wijk in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 39 Binckhorst.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Laak
Coördinaten 52°4'8"NB, 4°20'28"OL
Oppervlakte 146 ha.  
Inwoners (2017) 1.610[1]
Foto's
Een deel van de Binckhorsthaven (2008)
Een deel van de Binckhorsthaven (2008)
Portaal  Portaalicoon   Den Haag

De Binckhorst is een wijk in Den Haag. De wijk was in de tweede helft van de twintigste eeuw voornamelijk een industrie- en bedrijventerrein met als belangrijkste overblijfsel de betoncentrales. Vanaf de jaren 90 zijn daar hoogwaardige kantoren bijgekomen. De gemeente Den Haag zet zich vanaf 2009 om een deel van de bedrijven te vervangen door enkele duizenden woningen.

De Binckhorst wordt begrensd door twee spoorlijnen Den HaagGouda (de grens met Voorburg) en AmsterdamRotterdam, de Trekvliet, de Broeksloot en de A12. De wijk grenst aan de wijken Laakkwartier en Stationsbuurt.

Indeling[bewerken]

De Binckhorst is nogal altijd een gemengd bedrijventerrein met zowel hoogwaardige kantoorlocaties zoals het kantoor van KPN en het voormalige gebouw van het Internationaal Strafhof aan de Maanweg als ook met kleinschalige bedrijfsgebouwen in het noordelijk deel van het gebied. Daarnaast was er ook een kleine woonwijk en is er de Rooms-Katholieke Begraafplaats Sint Barbara, waar veel woonwagenbewoners begraven liggen.[2] Op de Binckhorst staan twee bekende bedrijfsverzamelgebouwen: Bink 36 en de Caballero Fabriek.

Kasteel de Binckhorst

Belangrijkste as is de Binckhorstlaan die het gebied in twee delen splijt. Aan de ene zijde ligt de Trekvliet met enkele kleine havens, aan de andere zijde de grotere Binckhorsthaven waar de betoncentrales gebruik van maken.

Geschiedenis[bewerken]

Binckhorst is een historische naam: sinds 1308 bestaat Kasteel de Binckhorst. Van 1563 to 1678 werd het bewoond door het geslacht Snouckaert. Het huidige kasteel, gebouwd in 1727, stond jarenlang enigszins verborgen aan de Binckhorstlaan. In het kasteel is een privékliniek voor plastische chirurgie gevestigd.

De Binckhorst is in 1907 van de gemeente Voorburg geannexeerd, waarna de ontwikkeling van het gebied tot bedrijventerrein is gestart. In de dertiger jaren is als werkgelegenheidsproject de Binckhorsthaven in het gebied aangelegd. De meeste bedrijfspanden zijn pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.

Transformatie[bewerken]

In 2009 werd een bestemmingsplan vastgesteld, waarin de transformatie van het zuidelijke deel van Binckhorst tot Nieuw Binckhorst Zuid wordt omschreven. NIeuw Binckhorst wordt een gemengd woon-, werk- en leefgebied met, volgens de gemeente, "mondiale allure en hoogstedelijke kwaliteit".[3] Vanaf 2010 is een aantal bedrijfspanden gesloopt om plaats te maken voor woningen gecombineerd met bedrijven, industrie en de Victory Boogie Woogietunnel. Hierdoor zijn het kasteel en de begraafplaats weer zichtbaar vanaf de hoofdweg.

Zie ook[bewerken]