Binckhorst (wijk in Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Binckhorst
Wijk in Den Haag
Map - NL - 's-Gravenhage - Wijk 39 Binckhorst.svg
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Laak
Coördinaten 52°4'8"NB, 4°20'28"OL
Oppervlakte 146 ha.  
Inwoners (2017) 1.610[1]

De Binckhorst is een wijk in Den Haag op de grens met Voorburg.

De Binckhorst wordt begrensd door de spoorlijnen Den Haag - Gouda en Amsterdam - Rotterdam, de Trekvliet, de Broeksloot en de A12.

De wijk grenst aan de wijken Laakkwartier en Stationsbuurt.

De Binckhorst is een gemengd bedrijventerrein met enerzijds hoogwaardige kantoorlocaties zoals het hoofdkantoor van KPN en het oude Internationaal Strafhof aan de Maanweg en anderzijds autosloperijen in het noordelijk deel van het gebied. Daarnaast is er ook een kleine woonwijk en het Sint Barbara-kerkhof, waar veel woonwagenbewoners begraven liggen.[2]

Op de Binckhorst staan twee bekende bedrijfsverzamelgebouwen: Bink 36 en de Caballero Fabriek.

In 2009 werd een bestemmingsplan vastgesteld, waarin de transformatie van het zuidelijke deel van Binckhorst tot Nieuw Binckhorst Zuid wordt omschreven. NIeuw Binckhorst wordt een gemengd woon-, werk- en leefgebied met, volgens de gemeente, "mondiale allure en hoogstedelijke kwaliteit".[3]

Geschiedenis[bewerken]

Binckhorst is een historische naam: sinds 1308 bestaat Kasteel de Binckhorst. Van 1563 to 1678 werd het bewoond door het geslacht Snouckaert. Het huidige kasteel, gebouwd in 1727, stond jarenlang enigszins verborgen aan de Binckhorstlaan. In het kasteel is een privékliniek voor plastische chirurgie gevestigd.

De Binckhorst is in 1907 van de gemeente Voorburg geannexeerd, waarna de ontwikkeling van het gebied tot bedrijventerrein is gestart. In de dertiger jaren is als werkgelegenheidsproject de Binckhorsthaven in het gebied aangelegd. De meeste bedrijfspanden zijn pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.

Vanaf 2017 is een groot aantal van deze panden gesloopt om plaats te maken voor woningen gecombineerd met bedrijven en industrie. Hierdoor zijn het kasteel en de begraafplaats weer zichtbaar vanaf de weg.

Zie ook[bewerken]