Hoogwaardig openbaar vervoer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuidtangent, voorbeeld van hoogwaardig busvervoer
Valleilijn, een HOV in Gelderland en Utrecht
De Phileas in reizigersdienst in Eindhoven

Hoogwaardig openbaar vervoer, afgekort HOV, is een in Nederland gebruikelijke term voor stads- en streekvervoer dat voldoet aan hoge eisen op het gebied van de doorstroming (hoge gemiddelde rijsnelheid). Andere kenmerken zijn comfortvoorziening en reisinformatie bij zowel de haltes als in het voertuig. Bij HOV wordt ook de uitstraling erg belangrijk gevonden omdat men het totale vervoersconcept als een 'product' aan de reiziger wil kunnen 'verkopen'.

Hoogwaardig openbaar vervoer kan zowel vervoer over rails als over de weg zijn. Omdat HOV per spoor vaak met de benaming lightrail wordt aangeduid, krijgt HOV steeds meer de betekenis van hoogwaardig busvervoer.

Soorten[bewerken]

Verschillende soorten HOV zijn:

  • metro, iedere metro is feitelijk een voorbeeld van HOV.
  • lightrail of sneltram.
  • geleide bus (fysiek dan wel elektronisch).
  • stadstrams of bussen met een lage vloer die veel gebruikmaken van vrije banen met verkeerslichtbeïnvloeding voor een snelle doorstroming. Voor een gelijkvloerse instap zijn de haltes verhoogd. Streefexploitatiesnelheid minimaal 30 km/h binnen bebouwde kom. In Almere geldt voor de busbanen een streefwaarde exploitatiesnelheid van minimaal 25 km/h;
  • snelbus (snelBuzz, Brabantliner, Qliner, etc.), grotendeels over autosnelwegen. Streefexploitatiesnelheid minimaal 60 km/h buiten bebouwde kom; minimaal 30 km/h binnen de bebouwde kom (criteria voor o.a. Qliner).

Voorbeelden[bewerken]

Nederland[bewerken]

Huidige voorbeelden van HOV in Nederland zijn:

Voormalige voorbeelden van HOV in Nederland zijn:

  • Lelybus: stadsbusnet in Lelystad dat een verbetering naar HOV-niveau vormde
  • Hanzeliner: voordat de Hanzelijn in gebruik werd genomen, vormde de Hanzeliner de verbinding tussen Lelystad en Zwolle.

Andere landen[bewerken]