Garmerwolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Garmerwolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Garmerwolde
Garmerwolde
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Ten Boer
Coördinaten 53° 15′ NB, 6° 39′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 450
Foto's
De kerk van Garmerwolde
De kerk van Garmerwolde
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Garmerwolde (Gronings: Gaarmerwold of Gaarmwol) is een dorp in de gemeente Ten Boer in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp ligt tegen de grens van de gemeente Groningen, deels aan het Damsterdiep. Garmerwolde telt 450 inwoners (2009).

In de middeleeuwen was hier veen (wold). Verkavelingspatronen laten zien dat het dorp is ontstaan door ontginning vanaf de westelijke oever van de Fivelboezem. Loodrecht op de verkavelingsrichting ontstonden bewoningsassen, waarvan Garmerwolde de laatste was. Daarna stuitte men op de ontginning vanaf de westeroever van de Hunze van waaruit Noorddijk was ontstaan. De Borgsloot vormt de grens tussen deze twee verkavelingsassen.

Garmerwolde, toren bij de kerk

De eerste behuizing in Garmerwolde dateert van rond 1200. De romanogotische kerk van Garmerwolde met vrijstaande toren dateert uit rond 1250

In de omgeving van het dorp hebben vroeger twee borgen gestaan. Waarschijnlijk is het dorp naar een van die borgen, Gelmersma, vernoemd. De andere borg was de Tackenborg.

Het vroegere kerspel Heidenschap werd bij Garmerwolde gevoegd, maar kwam grotendeels ten zuiden van het Eemskanaal te liggen en hoort nu bij de gemeente Slochteren.

Tussen Garmerwolde en Thesinge staat de Langelandstermolen, een poldermolen uit 1829.

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)