Harkstede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harkstede
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Harkstede
Harkstede
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Midden-Groningen
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 43′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2013) 3325
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Harkstede (Gronings: Haakstee of Haarkstee) is een dorp in de gemeente Midden-Groningen in de Nederlandse provincie Groningen. De naam van het dorp komt vermoedelijk van Haarkes Stee, de boerderij van Haarke. Een andere verklaring zou zijn dat met arke een kapel is bedoeld, die hier gestaan zou hebben.[1]

In 1821 telde het dorp 874 inwoners. Op 1 december 1869 telde het dorp - in de dorpskom - 281 inwoners. Daarna werd het veel meer uitgebreid - vooral als forensengemeente van de stad Groningen - en in 2004 waren er 2726 inwoners en op 1 januari 2013 telde het dorp 3325 inwoners, waarmee het dorp na Siddeburen het op 1 na grootste dorp van de gemeente werd.

Harkstede was tot 1821 een zelfstandige gemeente, die in dat jaar werd samengevoegd met de gemeente Slochteren. In 1826 gebeurde hetzelfde met de gemeente Siddeburen. Onder het dorp valt ook de buurtschap Klein Harkstede, dat tegen het dorp Middelbert aanligt en sinds 1962 deels onder de gemeente Groningen valt. Ter onderscheiding daarvan werd het dorp vroeger ook wel Groot Harkstede genoemd.

Harkstede bestaat in ieder geval sinds de dertiende eeuw. De toren naast de Hervormde kerk stamt uit die periode. De kerk zelf is aan het einde van de zeventiende eeuw gebouwd en is een van de weinige monumentale protestantse kerken in de provincie. Gezien de periode waarin de kerk werd gebouwd is het opvallend dat hij gotische elementen bevat. De kerk beschikt over een Schnitgerorgel uit 1695.

1rightarrow blue.svg Zie Kerk van Harkstede voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een ander beeldbepalend monument in het dorp is de korenmolen Stel's Meuln uit 1851.

Voorzieningen[bewerken]

Het dorp heeft twee basisscholen die samen met de openbare bibliotheek, de crèche, de naschoolse opvang en de sportzaal zijn ondergebracht in het educatief centrum de Borgstee. Ook heeft het dorp enkele winkels, een voetbalvereniging en een volleybalvereniging.

Nieuwbouw[bewerken]

  • Aan de zuidkant van het dorp ligt de Borgmeren, een nieuwbouwwijk aan twee zandplassen (scharmergat en webgat) die is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de A7 tussen Groningen - Bad Nieuweschans. De eerste huizen werden in 1996 gebouwd. De belangstelling voor de vrije bouwkavels was zo groot dat bij de uitgifte van percelen aspirant-kopers om een kavel te bemachtigen wekenlang bij het gemeentehuis van Slochteren hebben gekampeerd in caravans.
  • Ten westen van het dorp wordt de nieuwbouwwijk Meerstad (10.000 woningen) gebouwd, die deels tot de gemeente Groningen en deels tot de gemeente Slochteren zal gaan behoren.

Recreatie[bewerken]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)