Tussenklappen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tussenklappen
Streek in Nederland Vlag van Nederland
Tussenklappen (Groningen (provincie))
Tussenklappen
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Midden-Groningen Midden-Groningen
Coördinaten 53° 9′ NB, 6° 52′ OL
Woonplaats (BAG) Muntendam
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Tussenklappen, vroeger ook Tusschenklappen of Klapstreek, is een buurtschap gelegen tussen Muntendam en Zuidbroek in de gemeente Midden-Groningen, provincie Groningen.

De naam betekent letterlijk: 'tussen de bruggen'. Een klap is Gronings voor een ophaalbrug. Tussenklappen en het aangrenzende Tusschenloegen zijn gelegen aan het Muntendammerdiep, waar vroeger twee ophaalbruggen te vinden waren.

Het plaatsje kreeg op 14 augustus 1992 landelijke bekendheid, toen bij een grondboring onder het A.G. Wildervanckkanaal een nooddijk doorbrak en een groot deel van de polder ten oosten van Tussenklappen onder water kwam te staan.

Op 29 oktober 1998 kwam hetzelfde gebied weer onder water te staan, nu echter door het ingrijpen van het waterschap. De ingreep was nodig om de hoge waterstand in de boezem, als gevolg van extreem veel regen, enigszins naar beneden te brengen. De zogenaamde Tussenklappenpolder (onderdeel van het bemalingsgebied De Munte) was daar geschikt voor omdat zich daar slechts één boerderij bevond. Het dijkje, dat in allerijl om de boerderij was aangelegd, bleek niet in staat het water te keren, waardoor deze alsnog in het water kwam te staan.

Externe link[bewerken]