Steendam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steendam
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Steendam
Steendam
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Slochteren
Coördinaten 53° 17′ NB, 6° 50′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Steendam (Gronings: Staindam) is een klein dorp, gelegen aan het Schildmeer in de gemeente Slochteren, in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp ligt aan de oude weg van Noordbroek naar Appingedam en aan het Afwateringskanaal van Duurswold. Omdat het ter plaatse vrij drassig was werd hier een stenen dam aangelegd.

Steendam is een enigszins verspreid wegdorp en kent weinig ruimtelijke samenhang. Een centrum ontbreekt. De meeste huizen dateren uit de 20e eeuw. Aan noord- en oostzijde is het dorp ingesloten door een productiebos.

Vanwege de ligging aan het Schildmeer is het gebied ten zuidwesten van het dorp uitgegroeid tot een bescheiden watersportcentrum. De eerste zeilwedstrijden op het meer vonden al in de negentiende eeuw plaats tussen schippers die bij het meer soms moesten wachten op gunstige wind. Zodra de wind dan opstak was het een wedstrijd om als eerste het meer over te steken.

Ten zuiden van het watersportcentrum, richting Gaarland, ligt een plas die ontstaan is door zandafgraving.

In 2007 lanceerde de gemeente Slochteren een plan om het dorp meer op het Schildmeer en de watersportfaciliteiten aan te sluiten (middels een boulevard) en het dorp een 'dorpshart' te geven. Hierdoor zou het dorp kunnen uitgroeien van een wegdorp naar een waterdorp. Door gebrek aan investeerders en ontoereikende financiële mogelijkheden is hiervan tot nog toe echter weinig tot niets terechtgekomen.