Hellum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor de gelijknamige Deense parochie zie Hellum (parochie).
Hellum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Hellum
Hellum
Hellum
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Midden-Groningen
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 50′ OL
Algemeen
Inwoners 600
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hellum (Gronings: Helm) is een klein dorp in de gemeente Midden-Groningen in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp, dat vroeger ook wel Helm genoemd werd, ligt tussen Schildwolde en Siddeburen. Het heeft ongeveer 600 inwoners.

Hellum ligt op een zandrug, die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Uit prehistorische vondsten kan worden opgemaakt dat Hellum al 4000 jaar voor onze jaartelling bewoond moet zijn geweest. Het dorp heeft een oude, grotendeels romaanse kerk die rond 1100 gebouwd werd en vele malen vernieuwd werd. Het is de oudste kerk van de gemeente Slochteren en heeft de twee oudste rouwborden van de provincie Groningen.

Op zondag 23 december 1962 vond het drama van Hellum plaats, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Het ging om twee volwassen mannen en twee kinderen van 11 en 12 jaar. De jongens verdronken bij het schaatsen op het Schildmeer; de mannen kwamen om het leven toen zij het meer opgingen om de jongens te zoeken.

Vlag[bewerken]

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan (mei 2008) van de Vereniging Dorpsbelangen van het dorp Hellum is besloten tot het ontwerpen van een vlag. De vlag is onderverdeeld in gekleurde vlakken, voorstellende het geel van de zandrug waarop het dorp gebouwd is, het blauw van het Schildmeer dicht bij het dorp. Vervolgens stellen de groengekleurde banen het agrarisch karakter en het groene lint voor, waarlangs de bebouwing is gesitueerd. De bebouwing zelf is aangegeven door de rode banen. Verder is het wapen van de familie Rengers toegevoegd op de vlag. Deze familie bewoonde ooit de (gesloopte) borg Menolda die in het dorp Hellum stond. De vlag is getekend door beeldend kunstenaar Jaap Koetje.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]


Beluister

(info)