De Hammen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Hammen
Streek in Nederland Vlag van Nederland
De Hammen
De Hammen
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Slochteren
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 45′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Hammen is een streek in de gemeente Midden-Groningen in de Nederlandse provincie Groningen. Het bestaat uit de boerderij 'Hooghammen' (Graauwedijk 1) en het gebied ten zuidoosten ervan en valt onder het dorp Overschild.

Boerderij Hooghammen (of Hoog Hammen) ligt op een wierde, waarin resten van kogelpotten zijn gevonden die erop wijzen dat de wierde mogelijk al in de 9e eeuw werd bewoond. De boerderij lag vroeger aan de Fivel. Mogelijk wijzen de houten palen met ronde koppen die in de 19e eeuw bij kleiafgravingen nabij de boerderij werden gevonden erop dat er vroeger een kleine haven bij de boerderij was. Mogelijk ook hebben er meerdere boerderijen gestaan en is het een buurtschap geweest, maar aanwijzingen hiervoor ontbreken. Later werd de Fivel afgedamd en stroomde alleen nog de Scharmer Ae langs de boerderij, totdat ook deze werd afgedamd. Aangezien de route van het Klooster Bloemhof naar het vrouwenklooster van Schildwolde langs de wierde liep, vormde de boerderij in de middeleeuwen mogelijk een voorwerk.

De eerste vermelding van de boerderij stamt uit de zijlvestboeken van Slochteren uit de eerste helft van de vijftiende eeuw, toen werd gesproken over inda Hammen bij Huginga ham, Hokema ham of Hijkinga ham, inda Ham bij IJckinga heem. Het eerste verwijst mogelijk naar de hoofdelingenfamilie Hag(g)inga, die al twee eeuwen eerder in Slochteren wordt genoemd. Ham betekent hier 'omheind of omsloten (door sloten omringd) land'.[1]

De huidige boerderij Hooghammen werd gebouwd in 1869. Het voorhuis werd in 1875 verbouwd tot dwarsvooreind omdat de bewoners vandaaruit de schepen wilden zien varen door het nieuw gegraven Eemskanaal (1866-1876). Ook werd er toen een slingertuin aangelegd. De architect was Willem van den Heide, die opzichter was van het waterschap Duurswold en ook architect van de herbouw en restauratie van de kerk van Slochteren (1881-1883). Later werd het huis bewoond door de burgemeester van Slochteren Harm Broekema. Hij kocht op een boeldag een gevelsteen met het wapen van de stad Groningen, die daarvoor vermoedelijk in een der bijgebouwen was ingemetseld in de in 1878 (naar het Rijksmuseum Amsterdam) verplaatste Herepoort. Zijn oudste zoon, Jan Leenderts Broekema liet de gevelsteen inmetselen in een muur van de boerderij. Diens kleinzoon Jan Harm Broekema liet deze gevelsteen opnieuw inmetselen in 1998 in de vernieuwde achtergevel van de boerderij. De Nederlandse televisieserie Hollands Hoop uit 2014 is grotendeels opgenomen op Hoog Hammen.

Boerderij 'De Hammen' (Luddeweersterweg 8), ligt bij Luddeweer, maar maakt geen deel uit van de streek. . Het voorhuis van boerderij De Hammen werd gebouwd in 1873. Bij de boerderij ligt sinds 2006 een minicamping.