Dagblad van het Noorden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dagblad van het Noorden
Redactie in Emmen
Redactie in Emmen
Type Regionaal dagblad
Formaat tabloid (sinds 1 april 2010)[1]
Eerste editie 2 april 2002
Uitgeverij(en) NDC Mediagroep
Oplage 96.515 (2015)[2]
Hoofdredacteur Pieter Sijpersma
Land(en) Nederland; Duitsland (in de grensregio's)
Regio(s) Drenthe
Groningen
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Dagblad van het Noorden is een dagblad dat verschijnt in de provincies Groningen en Drenthe.

De hoofdredactie van de krant zetelt in de stad Groningen, de uitgever is NDC Mediagroep, die tevens de Leeuwarder Courant en sinds 2013 het Friesch Dagblad uitgeeft.

Samenvoeging[bewerken]

Op 9 maart 2001 maakte uitgeverij Hazewinkel Pers bekend dat het Nieuwsblad van het Noorden, het Groninger Dagblad en de Drentse Courant zouden worden samengevoegd tot één ochtendblad. De reorganisatie zou ruim 80 arbeidsplaatsen kosten, waarvan 60 op de redacties. De samenvoeging was mede een gevolg van de snel dalende oplage van Nieuwsblad van het Noorden. In vier jaar tijd was deze met tien procent teruggelopen. Na veel discussie werd Dagblad van het Noorden de nieuwe naam voor de samenvoeging van de drie kranten. Op 2 april 2002 verscheen de nieuwe krant voor het eerst in de vorm van een ochtendkrant, dit was voor de lezers van het voormalige Nieuwsblad van het Noorden een noviteit.

Drukkerij[bewerken]

Op 23 januari 2010 werd de laatste Dagblad van het Noorden gedrukt in Groningen. Sinds 25 januari 2010 wordt de krant gedrukt op de nieuwe pers van NDC in Leeuwarden.

Tabloid[bewerken]

Sinds 1 april 2010 wordt de krant op werkdagen op tabloidformaat gedrukt. Daarnaast is ook het lettertype veranderd van Swift (schreef) naar speciaal voor Dagblad van het Noorden door Jelmar Geertsma ontwikkelde Chaton (schreef) voor tekst en van Argo (schreefloos) naar Avenir (schreefloos) voor koppen.[3] Sinds april 2013 verschijnt ook de zaterdagkrant op tabloidformaat.[4]

Dagblad van het Noorden verstaat het tabloidformaat als 415 mm × 285 mm (paginaformaat).

Regionale edities[bewerken]

Het Dagblad van het Noorden verschijnt in vier regionale edities waarbij het regiokatern verschilt van de overige pagina´s van de krant:

  • Editie Groningen Noord
  • Editie Groningen Oost
  • Editie Drenthe Zuid
  • Editie Drenthe West

Samenwerking met Leeuwarder Courant[bewerken]

Vanaf 2014 zijn het Dagblad van Het Noorden en de Leeuwarder Courant onder een hoofdredactie geplaatst. De hoofdredacteur is Evert van Dijk. De hoofdredacteur voor Het Dagblad van het Noorden is Pieter Sijpersma. Hiermee zijn de twee redacties voor de hoofdkaternen in elkaar geschoven en zijn de artikelen over binnenland, buitenland, media en economie in beide kranten te vinden. De regionale artikelen zijn in beide kranten wel van een eigen redactie afkomstig.

Externe link[bewerken]