Leidsch Dagblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leidsch Dagblad
MediaPoort Leiden (Rooseveltstraat, redactie)
MediaPoort Leiden (Rooseveltstraat, redactie)
Type Regionaal Dagblad
Eerste editie 1 maart 1860
Uitgeverij(en) HDC Media BV
Oplage 34.601
Land(en) Nederland
Regio(s) Leiden, Duin- en Bollenstreek en Rijn- en Veenstreek
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Leidsch Dagblad is een regionaal Nederlands dagblad dat in Leiden en omgeving verschijnt. Het Leidsch Dagblad is een van de titels van uitgeverij HDC Media.

De krant[bewerken]

De krant verschijnt alle dagen behalve zondag en bestaat uit minstens twee katernen: een katern met binnen- en buitenlands nieuws en een regiokatern. Het regiokatern wordt gemaakt op de redactie in Leiden. Het wordt in drie edities verspreid, afhankelijk van de locatie: Leiden en omgeving, Duin- en Bollenstreek en Rijn- en Veenstreek. Alle drie de edities hebben een eigen voorpagina. Het regiokatern van Leiden en omgeving en van Rijn- en Veenstreek is hetzelfde. De editie Duin- en Bollenstreek heeft een katern dat daarvan afwijkt.

Daarnaast schrijft de krant over regionale, landelijke en internationale sport, uit en thuis in de regio en landelijk, is in het weekeinde het magazine Vrij bijgevoegd en zijn er andere bijlages.

Geschiedenis[bewerken]

Het Leidsch Dagblad werd opgericht door Albertus Willem Sijthoff (1829-1913). Het eerste exemplaar verscheen op 1 maart 1860 en kostte toen 3 cent. Sijthoff was ook grondlegger van Het Vaderland, de Haagsche Courant en het Rotterdams Nieuwsblad. Zesentwintig jaar na de oprichting trok Sijthoff zich terug en werd opgevolgd door zijn zoon George Henri Sijthoff, die tot zijn overlijden in 1917 directeur zou blijven.

De krant sloot van 1943 tot 1945, omdat de Duitsers een nationaalsocialistische hoofdredacteur eisten. Op 1 januari 1980 fuseerde het Leidsch Dagblad met Damiate Pers in Haarlem, dat het Haarlems Dagblad en De Typhoon uitgaf.

In 1992 werd de Leidsche Courant, het andere dagblad in de Leidse regio, opgeheven. Een handvol redacteuren van deze voormalige concurrent maakte de overstap naar het Leidsch Dagblad.

Eveneens in 1992 kregen Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad één gezamenlijke hoofdredactie. Een jaar eerder werd de krantendrukkerij in Leiden al gesloten. De krant is nu eigendom van HDC Media, dat onderdeel is van de Telegraaf Media Groep N.V.. De redactie is nu gecombineerd met die van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant en De Gooi- en Eemlander.

Vanaf 2004 is de krant een ochtendblad. Het Leidsch Dagblad kwam lange tijd uit op broadsheetformaat. Vanaf het voorjaar van 2013 komt de krant uit op tabloidformaat.

Behuizing[bewerken]

A. W. Sijthoff betrok in 1852 een nieuw pand voor zijn drukkerij aan de Koepoortsgracht (sinds 1884 Doezastraat 1) te Leiden. Hier werd later ook de redactie van het Leidsch Dagblad gevestigd. Het enkele malen aangepaste pand staat er nog steeds.

In opdracht van directeur Sijthoff ontwierp architect Dudok speciaal voor de krant het pand Witte Singel 1 te Leiden. Het werd in 1917 door redactie en drukkerij betrokken. Ook dit pand bestaat nog steeds en is onder meer bezienswaardig vanwege de door W.C. Brouwer ontworpen ornamenten, die samen met de glas-in-loodramen reflecteren op de functie van het gebouw en de krant in het algemeen. Zo verwijzen de hanen aan de buitenzijde van het gebouw naar het nieuws dat in alle vroegte wordt verspreid. Aan de zijkanten van de hoofdingang verbeeldt Brouwer in aardewerk de werkzaamheden van de journalist: spreken en schrijven. De ramen in de grote zaal beneden tonen drie aspecten van de krant: kritiek, nieuws en advertentie. Sierlijke smeedijzeren letters gaven (toen) de naam van de krant aan én de ingang naar de ‘tijdingzaal’. Hier kon het publiek het laatste nieuws alvast lezen.

Op 15 april 1991 werd de drukkerij gesloten en werd de krant voortaan in Haarlem gedrukt bij Haarlems Dagblad. Enige tijd later verliet ook de redactie het pand aan de Witte Singel om in afgeslankte vorm te verhuizen naar het kubusgebouw van architect Hans Bik aan de Rooseveltstraat 82 te Leiden. In 2008 verhuisde de redactie naar een ander onderkomen, het gebouw "Nieuwe Energie" aan de 3e Binnenvestgracht 23 te Leiden. Eind 2015 verhuisde de redactie naar Rooseveltstraat 12 (Mediapoort Leiden).

Singelloop[bewerken]

Sinds 1976 organiseert het Leidsch Dagblad de Singelloop in Leiden. Deze hardloopwedstrijd van ruim 6 kilometer is jaarlijks op een vrijdagavond in april en wordt gekenmerkt door laagdrempeligheid. De laatste jaren doen meer dan 4000 lopers mee, onder wie veel schoolkinderen. De opbrengst gaat naar goede doelen in de regio.[1]

Bekende journalisten en columnisten[bewerken]

Externe link[bewerken]