Leidsch Dagblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leidsch Dagblad
MediaPoort Leiden (Rooseveltstraat, redactie)
MediaPoort Leiden (Rooseveltstraat, redactie)
Type Regionaal Dagblad
Eerste editie 1 maart 1860
Uitgeverij(en) HMC Media BV
Oplage 34.601
Land(en) Nederland
Regio(s) Leiden, Duin- en Bollenstreek en Rijn- en Veenstreek
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Leidsch Dagblad is een regionaal Nederlands dagblad dat in Leiden en omgeving verschijnt. Het is een van de titels van uitgeverij Holland Media Combinatie.

De krant[bewerken | brontekst bewerken]

De krant verschijnt alle dagen behalve zondag en bestaat uit een katern met binnen- en buitenlands nieuws en een regiokatern. Dit laatste wordt gemaakt op de redactie in Leiden en werd tot 1 mei 2018 in drie edities verspreid, elk met een eigen voorpagina, afhankelijk van de locatie: Leiden en omgeving, Duin- en Bollenstreek en Rijn- en Veenstreek. Deze laatste editie werd op 1 mei 2018 opgeheven, de abonnees in deze regio ontvangen sindsdien de editie Leiden en omgeving. De editie Duin- en Bollenstreek heeft een regiokatern dat daarvan afwijkt.

De krant schrijft ook over regionale, landelijke en internationale sport en culturele activiteiten. In het weekeinde wordt het magazine Vrij bijgevoegd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Leidsch Dagblad werd opgericht door Albertus Willem Sijthoff (1829-1913). Het eerste exemplaar verscheen op 1 maart 1860 en kostte toen 3 cent. Sijthoff was ook grondlegger van Het Vaderland, de Haagsche Courant en het Rotterdams Nieuwsblad. Zesentwintig jaar na de oprichting trok hij zich terug en werd opgevolgd door zijn zoon George Henri Sijthoff, die tot zijn overlijden in 1917 directeur was.

De krant verscheen niet van 1943 tot 1945, omdat de Duitse bezetters een nationaalsocialistische hoofdredacteur eisten. Op 1 januari 1980 fuseerde het Leidsch Dagblad met Damiate Pers in Haarlem, dat het Haarlems Dagblad en De Typhoon uitgaf.

In 1992 werd de van oorsprong katholieke Leidsche Courant, het andere dagblad in de Leidse regio, opgeheven. De abonnees ontvingen vanaf dat moment het Leidsch Dagblad. Een handvol redacteuren van de voormalige concurrent maakte de overstap naar het Leidsch Dagblad.

Eveneens in 1992 kregen Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad één gezamenlijke hoofdredactie. Een jaar eerder werd de krantendrukkerij in Leiden al gesloten. De krant is sinds 2017 in handen van Mediahuis Nederland B.V. De redactie is gecombineerd met die van Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant en De Gooi- en Eemlander. Algemeen hoofdredacteur is sinds 2017 Hugo Schneider.

Sinds 2004 is het Leidsch Dagblad een ochtendkrant. In het voorjaar van 2013 ging de krant over van broadsheet op tabloidformaat.

Behuizing[bewerken | brontekst bewerken]

A.W. Sijthoff betrok in 1852 een nieuw pand voor zijn drukkerij aan de Koepoortsgracht (sinds 1884 Doezastraat 1) te Leiden. Hier werd later ook de redactie van het Leidsch Dagblad gevestigd. Het enkele malen aangepaste pand staat er nog steeds en is in gebruik als Cultuurhuis Sijthoff Doezastraat.

In opdracht van directeur Sijthoff ontwierp architect Willem Dudok speciaal voor de krant het pand Witte Singel 1 op de hoek van de Haagweg. Het werd in 1917 door redactie en drukkerij betrokken. Ook dit pand bestaat nog en is bezienswaardig, onder meer vanwege de door Willem Coenraad Brouwer ontworpen ornamenten, die samen met de glas-in-loodramen reflecteren op de functie van het gebouw en de krant in het algemeen. Zo verwijzen de hanen aan de buitenzijde van het gebouw naar het nieuws dat in alle vroegte wordt verspreid. Aan de zijkanten van de hoofdingang verbeeldt Brouwer in aardewerk de werkzaamheden van de journalist: spreken en schrijven. De ramen in de grote zaal beneden tonen drie aspecten van de krant: kritiek, nieuws en advertentie. Sierlijke smeedijzeren letters gaven (toen) de naam van de krant aan én de ingang naar de ‘tijdingzaal’. Hier kon het publiek het laatste nieuws alvast lezen.

Op 15 april 1991 werd de drukkerij gesloten en werd de krant voortaan in Haarlem gedrukt bij de drukkerij van het Haarlems Dagblad. Enige tijd later verliet ook de redactie het pand aan de Witte Singel om in afgeslankte vorm te verhuizen naar Rooseveltstraat 82. In 2008 verhuisde de redactie naar de 3e Binnenvestgracht 23 te Leiden. Eind 2015 verhuisde men wederom, nu naar Rooseveltstraat 12 te Leiden, en eind 2018 naar Schuttersveld 9.

In het oude gebouw van het Leidsch Dagblad aan de Witte Singel is sinds 2000 het Kantongerecht Leiden gevestigd.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Singelloop[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1976 organiseert het Leidsch Dagblad jaarlijks op een vrijdagavond in april de Leidse Singelloop. Deze hardloopwedstrijd van ruim 6 kilometer wordt gekenmerkt door laagdrempeligheid. Er doen meer dan 4000 lopers mee, onder wie veel schoolkinderen. De opbrengst gaat naar goede doelen in de regio.[1]

Bekende journalisten en columnisten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]