Willem Coenraad Brouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willem Coenraad Brouwer
Willem Coenraad Brouwer
Persoonsgegevens
Geboren Leiden, 19 oktober 1877
Overleden Zoeterwoude, 23 mei 1933
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Keramist, beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Man met arm in mitella (1930), een van de vijf geveldecoraties voor het voormalig Wilhelminaziekenhuis in Assen.

Willem Coenraad Brouwer (Leiden, 19 oktober 1877Zoeterwoude, 23 mei 1933) was een Nederlandse keramist en beeldhouwer.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Brouwer was een zoon van Nicolaas Brouwer, hoofd van een lagere school in Leiden, en Antonia Coert. Hij volgde een opleiding aan de Teekenschool in zijn geboorteplaats. Van 1894 tot 1898 werkte hij er in het atelier voor boekversiering en lettersnijden van zijn zwager Johannes Aarnout Loebèr.[2] Hij vertrok vervolgens naar Gouda, waar hij ging pottenbakken bij Goedewaagen. Brouwer sloot zich rond 1900 aan bij de kunstenaarsgroep rond 't Binnenhuis.

In 1901 richtte Brouwer een eigen keramisch bedrijf op in Leiderdorp onder de naam Fabriek van Brouwer's Aardewerk. Vanaf 1906 maakte hij ook bouwaardewerk en tuinkeramiek, een voorbeeld hiervan is het architecturale keramiek dat hij maakte voor het Vredespaleis in Den Haag. Hij wordt beschouwd als vernieuwer op dit gebied.[3] Hij werkte samen met architecten als Hendrik Petrus Berlage, Jacobus Johannes Pieter Oud, Willem Dudok en Jan Wils. De fabriek werd voortgezet door zijn zoons Klaas en Coen Brouwer.

Brouwer was lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. In Leiderdorp werd de Willem C. Brouwerlaan naar hem vernoemd.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]


Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Willem Coenraad Brouwer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.