Thomas Erdbrink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Erdbrink
Thomas Erdbrink (DWDD, 2018)
Thomas Erdbrink (DWDD, 2018)
Algemene informatie
Volledige naam Thomas Robert John Erdbrink
Geboren Leiderdorp, 27 januari 1976
Nationaliteit Nederlandse
Beroep journalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Thomas Robert John Erdbrink[1] (Leiderdorp, 27 januari 1976) is een Nederlandse journalist. Hij is sinds 2002 correspondent in Teheran (Iran) en werkt(e) voor NOS Journaal, Nieuwsuur, NRC Handelsblad, The Washington Post, The New York Times, De Standaard, BNR Nieuwsradio, de Volkskrant en het Duitse blad NEON Magazine. Hij is een van de weinige westerse journalisten in Iran.[2][3][4] In 2016 was hij presentator van het VPRO-televisieprogramma Zomergasten.

Werk[bewerken]

Erdbrink ging na zijn studie aan de School voor de Journalistiek in Utrecht werken als journalist. In 2000 won hij de Ton Hoogenboomprijs voor enkele artikelen (o.a. over asbest en het bezoek van de Japanse keizer) in het Leidsch Dagblad. Daarna werkte hij voor NRC Handelsblad en Nieuwe Revu. In 2002 ging hij naar Iran, waar hij onder meer schreef voor de Washington Post. Vanaf 2012 werkt hij voor de New York Times.

Erdbrink doet niet alleen verslag over Iran, maar ook over omringende landen. Zo was hij medeauteur van het boek Welkom Amerika, in jullie graf uit 2007 over Irak na de val van Saddam Hoessein. Volgens Time Magazine is hij een van de belangrijkste twitteraars.[5]

In 2015 zond de VPRO de vierdelige documentaireserie Onze man in Teheran uit. Hierin toont Erdbrink zijn werk en zijn leven in Iran. De serie leverde hem de Zilveren Nipkowschijf 2015 op.[6] Ook won hij dankzij de serie de Spaanprijs 2015.[7] Bij de uitreiking van De Tegel kreeg de serie de publieksprijs en de Tegel in de categorie Achtergrond.[8] In januari 2016 won de documentaire tevens de eerste NPO Gemist Award.

In de zomer van 2016 presenteerde Erdbrink Zomergasten. Er ontstond ophef toen bekend werd gemaakt dat de Belgisch-Libanese auteur en activist Dyab Abou Jahjah de eerste gast zou zijn. In de dagen na de aankondiging ervan zegden negentig VPRO-leden hun lidmaatschap op.[9] Begin 2017 liet Erdbrink weten het bij dit ene seizoen van Zomergasten te laten. Hij zei zich te willen concentreren op een een nieuwe serie afleveringen van Onze man in Teheran en op zijn "echte" werk, zijn correspondentschap voor The New York Times.[10][11]

Persoonlijk[bewerken]

Erdbrink is getrouwd met de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian, die onder andere voor The New York Times, Time Magazine en National Geographic werkt. Zij maakte hem wegwijs in maatschappij en cultuur van Iran.

Bibliografie[bewerken]

Thomas Erdbrink: Onze man in Teheran. Amsterdam, Uitgeverij Prometheus, 2016. ISBN 9789044632538