Holland Media Combinatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Holland Media Combinatie B.V. is een uitgever van Stadsblad De Echo (Amsterdam) en een aantal regionale dagbladen, zoals Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant en De Gooi- en Eemlander.

In het verleden was Holland Media Combinatie ook uitgever van o.a. de website Dichtbij en vele huis-aan-huisbladen en Vandaag.nl Holland Combinatie (alsmede Dichtbij/Vandaag.nl) is onderdeel van Mediahuis Nederland (het voormalige TMG).

Holland Media Combinatie is primair actief in de gebieden Noord-Holland, delen van Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland (regio Almere). De nadruk van haar activiteiten ligt op het uitgeven van lokaal toegespitste redactionele en commerciële uitgaven in druk en online.

Voorbeelden hiervan zijn De Echo in Amsterdam, en De Gooi en Eembode in Hilversum. De uitgever kwam in het verleden in het nieuws doordat het een oplage van het toenmalige Ons Utrecht had laten vernietigen onder druk van gemeente Utrecht en met name haar burgemeester Aleid Wolfsen.

In 2008 nam Holland Combinatie meerdere kranten over, waaronder de titels van Weekmedia, Ons Utrecht en omliggende uitgaven en verschillende uitgaven van Postiljon.

Op 4 juni 2014 hielden het Amstelveens Nieuwsblad en Amstelveens Weekblad op te bestaan en werden zij vervangen door Amstelveen Dichtbij. Het Amstelveens Weekblad zag (als zelfstandige uitgave) het levenslicht in 1923 en werd in 2008 onderdeel van Holland Combinatie. Het Amstelveens Nieuwsblad startte in 1979 (destijds als onderdeel van Uitgeverij De Echo, toen ook al van Telegraaf Media Groep NV). Op 3 augustus 2016 verscheen Amstelveens Nieuwsblad opnieuw, nadat Telegraaf Media Groep de stekker uit het Dichtbij-project had getrokken. Op 14 juni 2017 is Amstelveens Nieuwsblad samen met de meeste andere huis-aan-huis titels verkocht aan BDU. Almere Vandaag is gestopt.

Historie[bewerken]

Holland Combinatie is in 2005 ontstaan doordat de Telegraaf Media Groep de uitgeverijen Noorderpers, Uitgeverij van Groenigen, Uitgeverij De Echo en BV Reclame 't Gooi en hun holdingmaatschappij Hollandse Huis-aan-huisbladen Combinatie (HHC) samenvoegde.

Op 1 juli 2014 werden HDC Media B.V., uitgever van regionale dagbladen en Holland Combinatie, uitgever van lokale huis-aan-huiskranten samengevoegd in de nieuwe organisatie Holland Media Combinatie B.V. Op 14 juni 2017 zijn de meeste huis-aan-huisbladen verkocht aan BDU. Stadsblad De Echo is de enige titel die bij Holland Media Combinatie is gebleven.[1]

Externe link[bewerken]